Vacanță pe apă – sailing pe Marea Neagră şi în zona Mediteraneană

Sailingul a devenit o metodă de relaxare la modă în timpul vacanţei. Să vedem ce experienţe ne aşteaptă la Marea Neagră sau pe mările apropiate din Croaţia sau Grecia.

ambarcațiuni pe mare
Foto: Shutterstock


Cu ambarcaţiunea pe Marea Neagră

În ultima vreme şi în România s-a relansat yachtingul, care era atât de mult la modă în perioada interbelică.

Pe faleza românească a Mării Negre există patru porturi marine cu veliere şi yachturi la Tomis, Eforie, Mangalia şi Limanu. Acesta din urmă este cel mai nou şi mai modern, oferind iubitorilor de navigaţie servicii la nivelul ţărilor occidentale. Cei care îşi doresc doar o vacanţă pe apă pot opta între o călătorie cu vaporul sau închiriere de bărci. Călătoriile încep de la câteva ore, iar în serviciu este inclus şi onorariul skipperului – al căpitanului de vapor. Prețurile de închiriere variază în funcţie de lungimea traseului şi de serviciile contractate.

Foto: Shutterstock

Avem multe de văzut pe partea românească, dar putem naviga şi către sud, în Bulgaria, Grecia sau Turcia. În Bulgaria sunt opt marine care aşteaptă ambarcaţiunile şi numeroase trasee organizate îi ispitesc pe turişti să viziteze pitorescul Balcic, unde se afla odinioară reședința regală de vară. Oraşul a aparţinut României de două ori de-a lungul istoriei, între 1913–1916 şi 1919– 1940. Putem ancora şi pe faleza Nisipurilor de Aur (Golden Beach) în Varna sau în Burgas. Desigur, putem face o oprire și la Nessebar, pe faleza însorită Sunny Beach. Partea antică a oraşului, bogată în monumente istorice, a fost încadrată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1983.

Lumea insulelor croate

Foto: Unsplash

Cu litoralul său de 1.800 kilometri şi cele 1.185 insule, Croaţia este un adevărat paradis al navigatorilor.

În porturile croate, gama de ambarcaţiuni de închiriat este foarte largă, iar preţurile depind de dimensiuni, de numărul de cabine, respectiv de sezon. Pentru o familie, ambarcaţiunea poate fi o alternativă la cazarea într-un hotel. Cel mai potrivit punct de pornire este Sukosan, aflat cu maşina la 1.270 km de Bucureşti şi la 1.050 km de Cluj. Orăşelul situat lângă capitala Dalmaţiei, Zadar, se poate mândri cu cel mai mare port adriatic destinat ambarcaţiunilor mici. În această marină, yachturile sau velierele sunt aşteptate de 1.700 locuri de ancorare.

Foto: d-marin.com

Sukosan este o bază ideală şi datorită situării sale: de aici sunt accesibile printre altele Parcul naţional Kornati, Canalul Sibenik sau golful Bozava, dar se poate porni şi în croaziere mai lungi. Condiţiile de vânt favorabile şi nenumăratele insule oferă destinaţii multiple – practic în fiecare zi putem alege să petrecem noaptea într-o marină bine dotată, într-un sat de pescari sau într-un golf înconjurat de natură sălbatică. Dacă o luăm spre sud, un punct sigur de reper este marina din Vodice, respectiv portul din Dubrovnik, ceva mai mare – care de asemenea poate fi punctul de pornire în vacanță.

Aventuri în Grecia

Fotó: Shutterstock

Grecia nu e renumită numai pentru monumentele sale istorice, plajele însorite și albastra Mare Egee așteptându-și navigatorii de la bordul velierelor. Sezonul durează în general din martie până în noiembrie, însă infrastructura nu este nici pe departe atât de dezvoltată ca pe Adriatica din Croaţia. Partea bună este că în Grecia ancorarea este mai ieftină – sau chiar gratuită. În plus, Marea Egee compensează cu vântul care suflă necontenit și cu diversitatea atracţiilor, iar veliere bine dotate și foarte confortabile se pot închiria şi în Grecia. Pentru că în lunile de vară domină vântul de nord numit meltemi, cel mai indicat este să vă proiectaţi itinerariul dinspre nord spre sud.

Fotó: Unsplash

Una dintre cele mai populare rute este cea dintre Atena şi Insula Kos (ambele destinaţii oferind o mulţime de obiective turistice), care poate include şi o oprire pe Insula Rodos sau la grupul de Insule Ciclade din mijlocul Mării Egee. Cu cele 1.000 de locuri de ancorare ale sale, marina Alimos (la 1.170 km de Bucureşti şi 1.460 km de Cluj) de lângă Atena este un loc de pornire ideal, în timp ce pe Insula Kos, navigatorii sunt aşteptaţi printre altele de marina din vecinătatea vechiului port. Oriunde am porni, avem cu siguranţă toate şansele să trecem pe lângă insule nelocuite, golfuri neîmblânzite şi porturi pestriţe, pline de pescari.

AMI MÉG ÉRDEKELHET