Sfaturi utile pentru vacanţa cu maşina

Pentru orice vacanţă cu maşina, trebuie să ne pregătim minuţios şi din timp, pentru a fi siguri că nu am uitat nimic şi a evita momentele neplăcute ce pot apărea pe drum.

Cuplu in mașină
Foto: Shutterstock


Planificarea traseului

Da, internetul ne va ajuta cu informaţii pentru a alege traseul ideal, dar este bine să verificaţi ce drumuri sunt închise – în cele mai multe ţări aceste informaţii sunt disponibile şi în limba engleză. Normele rutiere ale ţărilor sunt diferite, aşa că este bine să ne informăm despre legislaţia statului respectiv – pe lângă limitele şi restricţiile de viteză poate diferi folosirea luminilor de zi sau lista accesoriilor obligatorii.

Foto: Shutterstock

Şi modalitatea de plată a taxelor de autostradă variază.

Există ţări unde trebuie cumpărată vinietă valabilă pe o anumită perioadă, în altele se plăteşte în funcţie de distanţa parcursă pe autostradă. Este bine să ne informăm asupra taxelor de autostradă şi moneda în care pot fi plătite acestea înainte de a porni la drum.

Dacă am pornit la drum, trebuie să ne oprim la fiecare 2-3 ore pentru a ne odihni puţin. Ideal este să suprapunem aceste pauze cu orele meselor şi să avem în permanenţă apă în maşină. Trebuie neapărat să ţinem cont de căldură şi de puterea radiaţiilor solare, şi ar fi bine să avem la noi un parasolar pentru parbriz.

Documente

Foto: Shutterstock

Desigur, trebuie să avem la noi documentele personale - paşaport sau carte de identitate – şi cele ale maşinii cu valabilitate pe întreaga perioadă a vacanţei. Dacă ieşim din Uniunea Europeană, să verificăm dacă în ţara respectivă este acceptată asigurarea de răspundere civilă auto din UE. Dacă nu, să cerem de la compania de asigurări cartea verde care dovedeşte acest lucru. Dacă posesorul maşinii nu deţine cartea verde, pe lângă amendă trebuie să-şi facă asigurarea obligatorie în ţara respectivă – iar asta nu este doar pierdere de timp, ci şi de bani.

Starea tehnică

Foto: Shutterstock

Înainte de vacanţă este bine să duceţi maşina în service pentru verificarea tehnică amănunţită - o maşină deosebit de încărcată, în condiţii de căldură puternică este expusă la o suprasarcină semnificativă. Reflectoarele, luminile din spate, ştergătoarele de parbriz, handsfree pentru telefon, acumulator – toate trebuie verificate pentru a porni liniştit la drum. Este obligatorie şi verificarea nivelului de ulei şi a lichidului de răcire. Cei care au şi remorcă sau au planificat o vacanţă în munţi, este bine să măsoare şi punctul de fierbere a lichidului de frână, nu doar nivelul acestuia. Să facem plinul şi la rezervorul de spălare a parbrizului, şi să dispunem de lichid de rezervă. Să creştem presiunea roţilor până la valoarea indicată pentru încărcare maximă (reduce şi consumul de combustibil) şi să verificăm presiunea roţii de rezervă. Încărcarea adecvată a portbagajului este foarte importantă. Niciodată bagajele puse în habitaclu nu trebuie să depăşească înălţimea spătarului, căci în cazul unei frânări bruşte pot cauza răni grave.

AMI MÉG ÉRDEKELHET