Cazare dubioasă și instructori falși: escrocheriile la care trebuie să fii atent în această iarnă

Nu te lăsa păcălit de ceea ce pare a fi o ofertă ieftină de cazare sau de lecții de schi. Iată câteva exemple de scamatorii din Franța, o țară cu mii de kilometri de pârtii de schi.

Foto: Shutterstock

În timp ce majoritatea vacanțelor la schi înseamnă zile de vis cu zăpadă proaspătă și cabane confortabile, în fiecare iarnă unii sunt înșelați de escroci. Pe măsură ce stațiunile de top încep să își deschidă pârtiile, turiștii vor închiria echipamente, vor rezerva lecții și își vor alege cazarea - iar escrocii îi vor aștepta. Unele escrocherii înseamnă bani risipiți, dar altele pot însemna punerea în pericol a siguranței tale.

​Site-uri de cazare cu oferte false

Potrivit lui Sébastien Mérignargues, director al unei cabane din Haute-Savoie, Franța, cel mai frecvent tip de înșelăciune constă în închirierea locurilor de cazare. "Este, din păcate, o problemă foarte răspândită și apare în toate stațiunile de schi", a declarat el pentru EuroNews. La Haute-Savoie, el primește în jur de cinci turiști pe sezon, care au fost păcăliți de false închirieri.

Foto: Shutterstock

Escrocii refolosesc fotografii și descrieri ale unei proprietăți dintr-un anunț existent sau combină imagini și informații din două anunțuri și le pun online. Locuința reală pe care călătorul o rezervă se dovedește a fi o proprietate complet diferită sau nu există deloc. "De cele mai multe ori, clienții primesc o confirmare după ce plătesc un avans și apoi totul dispare", spune Mérignargues. "Infractorii folosesc adrese IP ascunse și operează din străinătate, ceea ce le permite să se evapore mai ușor în aer."

​Cum să te asiguri că locuința ta de închiriat este legitimă

Foto: Shutterstock

În Châtel, o stațiune din vasta zonă de schi Portes du Soleil, primăria a înființat un sistem de identificare a locuințelor, atribuind fiecărei proprietăți un număr din 13 cifre. Proprietarii trebuie să se înregistreze pe platformă înainte de a-și anunța locuința. De îndată ce un proprietar dorește să plaseze un anunț, i se cere acest număr de identificare. Dacă introduce unul fals, primăria primește o notificare.

Foto: Shutterstock

În Avoriaz, un sistem similar este în vigoare. "A existat o creștere bruscă a acestui tip de escrocherii în urmă cu trei ani", spune Mérignargues. "Dacă de atunci s-a mai liniștit puțin, este pentru că toate stațiile au dezvoltat tehnici pentru a opri acest fenomen și pentru că mass-media a avertizat publicul."

O măsură de precauție pe care ar trebui să o ia turiștii este să nu se lase atrași de ceea ce par a fi oferte foarte bune. "Fiți întotdeauna atenți la prețurile anormal de scăzute față de cele de pe piață", spune Mérignargues. "În plus, dacă un proprietar cere un avans sau chiar întregul preț al închirierii prin transfer, ar trebui să fiți precauți."

Atenție la instructorii de schi falși

O altă înșelătorie frecventă este reprezentată de persoanele care se dau drept instructori de schi și își oferă serviciile online. Anunțurile laudă expertiza unui instructor și oferă două sau trei mărturii false. În unele cazuri, aceștia te taxează în avans, iar la sosire, instructorul este de negăsit. De asemenea, schiorii pot rezerva și lua câteva ore de lecții cu un instructor care, fără să știe, nu este calificat.

Foto: Shutterstock

"Aceste cursuri sunt ținute de o persoană care nu a primit autorizația de stat pentru a practica. Se uzurpă profesia", avertizează Jean-Marc Simon, directorul general al Sindicatului Național al Instructorilor de Schi din Franța (SNMSF). Acest tip de escrocherie poate avea consecințe grave. "Este periculos. Schiul se practică într-un mediu specific, care nu este lipsit de riscuri și care necesită calificări", subliniază el. "În cazul în care se produce un accident, victimele se pot trezi fără mijloace de a obține despăgubiri și compensații în timpul recursurilor."

AMI MÉG ÉRDEKELHET