Maszk nélküli vacsora Tokióban, átlátszó lampionok alatt

A Hosinoja étterem meglepő és elegáns módszert javasol a biztonságos étkezéshez járvány idején.

Ahogy közeledünk a koronavírus-járvány harmadik évéhez, elmondhatjuk, hogy többségünk hozzászokott a mindennapos maszkviseléshez. Ugyanakkor még mindig meglepőek az érdekes dizájnjavaslatok, amelyek egyedi módon szolgálják a járvány elleni küzdelmet.

Fotó: Hoshinoya Tokyo

A japán fővárosban működő Hosinoja étterem egy új, Tokiói lámpás vacsora elnevezésű koncepcióval állt elő, amely lampionokból kialakított válaszfalakkal egyszerre biztosítja a távolságtartást és a megszokott vacsoraélményt is. Az egyedi lampionokat a vendégek feje fölé függesztik, lehetővé téve az étkezők számára, hogy vacsora közben levehessék a maszkjukat, és anélkül élvezzék a beszélgetést az asztalnál, hogy attól kellene tartanuk: nem hallják egymást, vagy nem tudják leolvasni a másik arckifejezését.

Fotó: Hoshinoya Tokyo

A Hosinoja azért választotta a lampionokat, mert azok amúgy is szerves részei a hagyományos japán tárgyi kultúrának. A 75 cm átmérőjű és 102 cm magas lampionokat a még az Edo-korban (17-19. század) alapított híres kiotói műhely, a Kodzsima Soten gyártja, átlátszó, 0,15 mm vastagságú vinil borítással. Az egyszerre funkcionális és esztétikus lampionokba beépített technológa meleg fénnyel világítja meg az arcot.

Fotó: Hoshinoya Tokyo

A tokiói lampionos vacsorának 40 négyzetméteres, privát tér ad otthont, amelyet körülbelül 5 alkalommal szellőztetnek óránként, ami jóval több a japán építési szabványoknál – utóbbiak kétóránként írnak elő egy szellőztetést. A tokiói lámpás vacsorán a japán konyha különleges fogásaiból álló fix menüt szolgálnak fel.

Fotó: Hoshinoya Tokyo

AMI MÉG ÉRDEKELHET