Mindenki másképp piheni ki magát – lássuk, melyik a vakációs relaxáció 7 fajtája!

Leegyszerűsítve aktív és passzív/relaxáló nyaralóként szoktuk magunkat meghatározni, de ez nem ilyen egyszerű! Nézzük, hányféleképpen lehet töltődni a szabadságunk alatt!

Fotó: Shutterstock

Sokan a kiégés határán, kimerülten, ingerlékenyen, kapkodva pakolják össze a bőröndjüket az utazás előtt, és várják a csodát! Mindenki szeretne egy hét alatt maximálisan feltöltődni a szabadsága alatt, de ha magunkkal visszük a feszültséget, akkor nehéz lesz a pihenés. Van is erre egy szó: stressrelaxingnek hívják azt az állapotot, amikor azon stresszel valaki, hogy amíg pihen, azok a dolgok nem haladnak, amiken hétköznap is stresszel (elintézendő feladatok, munka, határidők). A pihenés tehát nem mindenkinek jelenti ugyanazt, és ha szerencsénk van, olyan útitársunk van, akinek hasonlóak az igényei, mint nekünk.Tippeket adunk, hogyan találd meg magadnak a megfelelő formát!

A testünk mindig jelez, hogy mire van szüksége, de a rossz hangulatból fakadó álmosságot nem szabad összekeverni a valódi kimerültséggel. Ehhez persze ismernünk kell a saját testünket, és tapasztalat alapján kell kideríteni, mit is jelentenek valójában a „tüneteink".

A téma szakértője, dr. Saundra Dalton-Smith szerint 7 pihenési forma létezik.

Hogy megőrizzük a mentális egészségünket, valójában mindegyiket ki kellene próbálnunk az ideális pihenés érdekében.

FIZIKAI RELAXÁCIÓ

Fotó: Shutterstock

Ez a klasszikus értelemben vett pihenés, amikor csak fekszünk, ringatózunk egy hintaágyban vagy ülünk az erdőben és bambulunk magunk elé. Elalszunk, amikor kedvünk tartja, és később a bóbiskolás miatt nincs lelkifurdalásunk. Ilyen pihenőnapokat (vagy órákat) akkor is iktassunk be, ha alapvetően aktív nyaralást választottunk.

MENTÁLIS KIKAPCSOLÁS

Mentális kimerültség esetén mindenképp válasszunk olyan pihenési formát, amely során nem kell gondolkodni, egyszerűen, csak eltereli valami a figyelmünket: játsszunk, sportoljunk, nézzünk meg egy kiállítást, táncoljunk. De van, akinek inkább a matatós tevékenységek válnak be, mint a horgolás, gyöngyfűzés vagy a barkácsolás.

LELKI LAZÍTÁS

Fotó: Shutterstock

Minden utazás alatt szakítsunk időt arra, hogy kicsit egyedül legyünk. Lehet ez egy rövid séta reggel, este, egy kávé elkortyolása, egy masszázs vagy éppen lebegés a tengerben. Rendkívül fontos, hogy időt szakítsunk magunkra, amikor rendezhetjük a gondolatainkat, foglalkozhatunk az érzelmeinkkel.

AZ ÉRZÉKSZERVEINK SZÜNETE

Olyan sok inger ér bennünket a hétköznapokon, hogy kell az idegrendszerünknek a szünet. Az érzékek pihentetése talán a legnehezebb, de digitális detoxszal elérhetjük. A nyaralás alatt szabjunk egy időkorlátot, amit képernyő előtt vagy online töltünk, a maradék időben pedig legyünk a természetben, olvassunk (papíron), társasozzunk, hallgassuk a természet hangjait, élvezzük a csendet.

KREATÍV PIHENÉS

Hosszú távon a produktivitásunkat és a problémamegoldó képességünket segítheti, ha időnként valami kreatív tevékenységbe fogunk. Lehet az rajzolás, sütés, barkácsolás vagy táncóra. A cél az, hogy használd a képzelőerődet és az önkifejezés eszközeit - ez is a kreatív pihenés része. Ha egyszer megtalálod a neked valót, abba sem akarod majd hagyni.

ÉRZELMI FELTÖLTŐDÉS

Fotó: Shutterstock

A nyugodt környezet, az ellazulás remek lehetőség arra, hogy olyan dolgokat is szóba hozzunk szeretteinkkel, barátainkkal, amelyeket a zaklatott hétköznapokon nem szeretnénk. Remek játékok is a rendelkezésünkre állnak, hogy valahogy elkezdjük az „érzelmek felszabadítását".

SZOCIÁLIS SZIESZTA

Általában vannak körülöttünk olyanok, akik totálisan elszívják az energiánkat, holott a velük (is) töltött vakáció fel kellene, hogy töltsön. Ha ilyen barátok, családtagok vannak körülötted, akkor ne velük próbálj meg olyan programot szervezni, amitől pihenést, kikapcsolódást vársz. A közösségi oldalakról is csekkolj ki egy időre, hogy ott se tudjanak lelombozni pihenés alatt. Kapcsold ki a hangjelzéseket és arra figyelj, amire és akire valóban szükséged van!

AMI MÉG ÉRDEKELHET