Cum arată și de ce este specială construcția zgârie-nori a anului?

Anul acesta, blocul turn Valley (Valea) din Amsterdam a câștigat premiul pentru construcția zgârie-nori a anului la prestigioasa competiție Emporis.

Ilustrație: MVRDV

Complexul mixt de clădiri format din trei turnuri este situat în Zuidas, cel mai important cartier internațional de afaceri din Amsterdam, și include apartamente, birouri, magazine și instituții culturale.

Foto: Emporis/Marcel Steinbach

Cinci clădiri europene înalte se regăsesc în Top 10 Emporis Skyscraper Award 2022, iar complexul Valley din Amsterdam a obținut marele premiu. Proiectat de firma olandeză de arhitectură MVRDV, exteriorul Valley a fost inspirat de văi și versanți de munți. În total, 13 mii de plante și copaci vor fi plantați în proeminențele suprafeței denivelate ale capodoperei arhitecturale, astfel încât aceasta se va „înverzi” treptat în următorii ani.

Cel mai înalt dintre cele trei turnuri ale sale are 100 de metri, așa că tocmai a îndeplinit principalul criteriu al competiției, fondată în anul 2000 de către firma furnizoare de date pentru clădiri Emporis. Proiectul a fost ales dintre clădirile care au cel puțin 100 de metri înălțime și au fost finalizate în anul calendaristic precedent.

În 2022, un total de 600 de clădiri înalte din întreaga lume au îndeplinit cerințele premiului de mare prestigiu.

Foto: Emporis/David Sundberg

111 West 57th Street - în mijloc

Pe locul doi s-a clasat cea mai înaltă clădire din listă: numită 111 West 57th Street după locația sa, aceasta se ridică la 435 de metri deasupra străzilor din New York, fiind a treia cea mai înaltă clădire din metropolă. Aparținând categoriei “turnuri de creion”, este și cel mai subțire zgârie-nori din lume, fiind în mod uimitor de 24 de ori mai înalt decât gros.

Membrii juriului au clasat NV Tower din Sofia pe locul trei – exteriorul uluitor poate fi pus pe seama clientului, compania minieră Minstroy Holding, care a dorit să vadă elemente de design care se potrivesc cu profilul său pe noul sediu.

​Emporis Skyscraper Award 2022 – Top 10

Foto: Emporis/Assen Emilov

NV Tower, Sofia


  1. Valley - Amsterdam (Olanda) - 100 m
  2. 111 West 57th Street - New York (SUA) - 435 m
  3. NV Tower - Sofia (Bulgaria) - 106 m
  4. Antares Tower - Barcelona (Spania) - 104 m
  5. Bundang Doosan Tower - Seongnam (Coreea de Sud) -100 m
  6. Warsaw Unit - Varșovia (Polonia) - 203 m
  7. Premier Tower - Melbourne (Australia) - 246 m
  8. Sven - New York (SUA) - 230 m
  9. One Park Drive - Londra (Marea Britanie) - 205 m
  10. CIBC Square Souh Tower - Toronto (Canada) - 241 m
AMI MÉG ÉRDEKELHET