Kényelmesebben repülhetünk majd a járvány miatt?

Maximális komfort és biztonság – ezek a kulcsszavak a repülőgépek újratervezésénél.

Fotó: Instagram

Napjainkban leginkább az foglalkoztatja a légitársaságokat, hogy bizalmat ébresszenek az utazókban, ami a mérnököknek és dizájnereknek is feladta a leckét, hogy hasznos, egyszersmind nem túl drága újdonságokkal rukkoljanak elő.

A Teague tervezői például a levegőelvezetésen dolgoznak: az utasok elhasznált levegőjét nem forgatják (ahogy a legtöbb repülőn most működik), hanem terveik szerint elvezetik. Mindezt az ülés alján elhelyezett, 3D-s nyomtatással készült ventilátor segítségével, amely lefelé terelné az elhasznált levegőt. A szerkezetet egyelőre „invisible germ isolation unit"-nak, azaz láthatatlan baktérium elszigetelő egységnek nevezik.

A Haeco amerikai repülési vállalat a jövőben úgy képzeli el a repülést, hogy két utas közé rakományt, csomagot tesz, így kihasználva az utasszállító üres helyeit teherszállításra. Az egyébként rendkívül klímatudatos elgondolás akkor is szuper újításnak számítana, ha nem lenne világjárvány. Bízzunk benne, hogy a döntéshozók rájönnek, ezzel a megoldással „békeidőben" is gazdaságosan használhatják ki a repülő tereit.

A Zephyr Aerospace tervezői az emeletes autóbuszok térrendezési elveit vették alapul, melynek értelmében úgy szeretnének kialakítani kabinüléseket az economy részlegen is, hogy azok helytakarékosak, kényelmesek és a lehető leghigiénikusabbak legyenek.

Galéria a tervezők innovatív megoldásairól:

Fotó: Avio Interiors


Az Avio Interiors székei megfordíthatóak - ezzel nem lesz kevesebb hely, viszont az újszerű üléspozíció több intimszférát nyújt és az utasok sem lélegeznek közvetlenül egymásra. Így newm dől többé ránk senki a másik ülésről, ami cseppet sem hangzik rosszul. Ám arra, ha valaki köhög vagy tüsszög az utastéreben, még nem feltétlenül jelent megoldást ez az elképzelés.

Galéria a tervezők innovatív megoldásairól:

Fotó: Haeco Americas


A Haeco kevesebb utassal számol, viszont a kieső bevételt azzal pótolná, hogy teherszállításra használja az üres helyeket.

Galéria a tervezők innovatív megoldásairól:

Fotó: Zephyr Aerospace


A Zephyr kis kabinokat hozna létre, hogy még az olcsó jeggyel utazók is kényelmesen utazhassanak, az ülések ággyá alakíthatók, és gyerekkel utazva valódi kis kuckót is létrehozhatunk magunknak. Az emeletes elrendezés legnagyobb előnye, hogy ugyanannyi utas férne el az economy osztályon, mint eddig tömött sorokban.

Galéria a tervezők innovatív megoldásairól:


Galéria a tervezők innovatív megoldásairól:

Fotó: Universal Movement


A Universal Movemenet a Safran tervezőirodával közösen hozta létre az Interspace Lite üléseket. A középső ülés átalakításával sokkal jobban kihasználható és jóval kényelmesebb a két szélső ülés. Az elválasztófalak könnyen eltávolíthatók, amennyiben a légitársaságok a járvány után újra visszatérnek a zsúfolt utakhoz.

Kétszintes utazófülkék a Zephyr Aerospace tervei alapján

youtu.be

New Double-Decker Seating Concept Could Change Airline Travel
AMI MÉG ÉRDEKELHET