Valuri ce luminează în întuneric – o minune naturală pe coastă

Fotografii superbe care ne arată cum funcționează bioluminiscența marină.

vilagito tenger
Fotó: Getty Images


Biochimia numește bioluminescență fenomenul prin care o reacție chimică într-un organism viu implică emisia de lumină (fotoni). Cu ajutorul acesteia animalele ori ademenesc mâncarea, ori încearcă să-l sperie pe atacator, dar lumina poate fi folosită și pentru împerechere, de exemplu în cazul licuricilor și al peștilor lanternă. În unele zone de coastă din Puerto Rico putem vedea porțiuni de apă strălucitoare, spre exemplu în La Parguera, unde în apă trăiesc organisme minuscule, luminoase (crabi, alge, plancton).

Foto: Getty Images

Talien, China

Apă cu organisme bioluminiscente există în mai multe locuri din lume, dar în acestea este interzis scăldatul, deoarece organismele luminoase sunt foarte sensibile la substanțele chimice (creme de protecție solară, cele împotriva insectelor, produse cosmetice, parfumuri), care ajung în apă de pe pielea oamenilor. Cum micile surse de lumină se înmulțesc în golfuri relativ mici, chiar și o cantitate redusă de substanțe chimice le pot distruge. Excepția este golful amintit mai sus din Puerto Rico, care este relativ mare, prin urmare apa se poate împrospăta cu ajutorul mareei.

Cândva Mosquito Bay de pe Insula Viesques a fost menționat ca fiind cel mai luminos golf bioluminiscent din lume în Cartea Recordurilor Guinness, dar fenomenul a fost estompat o vreme, după ce uraganul Maria din 2017 a perturbat ecosistemul. Vestea bună este că echilibrul a fost restabilit rapid și undele bioluminescente au strălucit mai puternic ca niciodată la scurt timp după dezastru.

Laguna Grande este al treilea golf bioluminiscent din Puerto Rico, pe care îl putem explora cu barca sau caiacul.

În afară de Puerto Rico, asemenea apă strălucitoare poate fi văzută în Insulele Maldive, California (la San Diego), China (la Marea Galbenă), Filipine, Taiwan (la Matsu), Japonia (la Okayama) și Australia (la South Arm).

Galerie foto:

Foto: 123rf

San Diego


Foto: Getty Images

San Diego


Foto: Getty Images

South Arm, Australia


Foto: Instagram

Bahía Jervis, Australia


Foto: Getty Images

Filipine


Foto: Getty Images

Okayama, Japonia


Foto: Instagram

Mosquito Bay, Puerto Rico



AMI MÉG ÉRDEKELHET