5 város a vízparton, ahol úgy érezheted magad, mintha Velencében lennél

Városok Európából, ahol a víz köré épül az élet és a turizmus.

Fotó: Shutterstock

Európában és Franciaországban is van néhány város, amelyet Velencéhez szoktak hasonlítani. Bár a hasonlat néha csak erős túlzással igaz, az vitathatatlan, hogy akad néhány hangulatos úti cél még az öreg kontinensen, ahol szintén nagy szerepet játszik a víz – meghatározza a város arculatát és az ott élők mindennapjait.

Annecy, egy alpesi város a vízen

Fotó: Shutterstock

A „kis Velence” vagy „Alpok Velencéje” néven is emlegetett Annecy remek példa, a névadó tó partján fekvő savoyai várost ugyanis a Thiou folyó és a Canal du Vassé szeli át, ami máris kellő magyarázat a hízelgő összehasonlításra az olasz várossal. Bájos gyalogos hídjait és éttermekkel szegélyezett virágos rakpartjait nem győzzük majd végigjárni, és nem szabad kihagyni a Palais de l'Île-t, ezt a 13. századi erődöt, amely egykor börtönként működött. A ma már műemléki épület egy külön kis szigeten magasodik a Thiou közepén.

Amszterdam, „Észak Velencéje”

Fotó: Shutterstock

A 16. században a túlságosan sűrűvé vált történelmi központ bővítése céljából létrehozott csatornasáv ad otthont Amszterdam legizgalmasabb épített kincseinek. A gazdag polgári házak, a keskeny nyeregtetős homlokzatok és a festői gyaloghidak, a folyóparton sorakozó üzletek és a lakóhajók adják a város időtlen báját.

Bruges romantikus csatornái

Fotó: Shutterstock

A téglaépületeiről, macskaköves utcáiról és harangokkal díszített templomairól ismert flamandi város egyik nagy vonzerejét a festői víziút-hálózata jelenti, ahol egész egyszerűen kihagyhatatlan program a romantikus hajókirándulás.További látnivalókért nézzétek meg rajzos videónkat!

Aveiro, a portugál lagúna

Fotó: Shutterstock

A lagúnába torkolló csatornákkal átszőtt város Portugália északi részén, Beira tartományban található. A halászatnak szentelt kikötő, a hajlított orrú hajók, az úgynevezett moliceiros-ok látványa a régmúlt idők virágzó kikötői hangulatát idézik, míg a szecessziós épületek a 20. század eleji gazdagságról tanúskodnak. Kihagyhatatlan program a hajókázás a lagúnán valamelyik antik hajón.

Martigues, a provence-i tópart

Fotó: Shutterstock

A Földközi-tenger és az Berre-tó között fekvő várost Provence Velencéjeként szokták emlegetni. Csatornái ugyan nem vetekedhetnek a Dózsék városáéval, de a Ferrières és Jonquières városrészekkel hidakkal összekötött L'Île negyed egyedülállóan bűbájos környék. Tegyünk egy sétát a Miroir aux Oiseaux-ban, a színes homlokzatú házakkal teli egykori halásznegyedben, nyáron pedig érdemes a városi élet fontos eseményeit, a különféle vízi versenyeket is megcsodálni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET