Veneția olandeză – satul unde se merge cu barca la magazin

Giethoorn: satul de basm unde nu sunt străzi, așa că oamenii circulă cu barca!

Foto: Shutterstock

Giethoorn este un minunat sat din Olanda, unde nu sunt drumuri, nici străzi, iar în cazul în care comunitatea tânjește după viață socială, oamenii merg pur și simplu cu barca unii la alții. Sau traversează podurile care leagă micuțele insule. Localitatea este formată din 180 de astfel de insule.

Foto: Unsplash

Așezarea a fost înființată în secolul al XII-lea, având astăzi mai puțin de 3000 de locuitori.

Însă Veneția Olandei este vizitată de milioane de turiști anual, pentru a cutreiera canalele dintre case și pentru a vedea casele de basm construite pe micile insule, ale căror grădini minunat de frumoase și bine întreținute atrag privirea vizitatorilor. Canalele oricum nu sunt adânci, având o medie de un metru.

Foto: Shutterstock

Pe canale se circulă cu așa-numitele bărci „șoptitoare”, propulsate de motoare electrice, care păstrează astfel liniștea locuitorilor chiar și în orele cu trafic de vârf. Din acest motiv, transportul pe apă a trebuit reglementat și acum există indicatoare la intersecțiile dintre canale – acestea ajută la respectarea regulilor, iar în multe locuri au fost instalate și oglinzi pentru a menține la nivel maxim siguranța circulației.

Foto: Shutterstock

În localitate se găsește și un muzeu de nave, unde pe lângă restaurarea ambarcațiunilor vechi, se construiesc și unele noi.

Giethoorn este chiar și iarna o atracție specială pentru turiști: când apa îngheață și nu se mai poate merge cu barca, toate canalele orașului se transformă într-un uriaș patinoar.

AMI MÉG ÉRDEKELHET