Taxa de intrare la Veneția: iată toate detaliile

Veneția implementează o taxă de turism pentru a încerca să oprească supra-aglomerarea în weekendurile cu maximă afluență.

Foto: Shutterstock

Autoritățile din Veneția au dezvăluit un program-pilot pentru planul lor de a-i taxa pe turiștii care vin în excursii de o zi pentru a vizita orașul. Taxa turistică trebuia să fie lansată la începutul acestui an, dar a fost amânată din cauza unor probleme logistice și a temerilor că va afecta afacerile turistice. Taxa de intrare urmărește să reducă aglomerația, să încurajeze vizitele mai lungi și să îmbunătățească calitatea vieții pentru locuitori. Iată tot ce trebuie să știi despre cât și când va trebui să plătești, dacă vizitezi Veneția.

​De ce introduce Veneția o taxă turistică?

Conform EuroNews, introducerea taxei turistice vine după ce Veneția a scăpat la limită, la începutul acestui an, de a fi inclusă pe lista de pericol a UNESCO, din cauza daunelor produse de turismul excesiv asupra ecosistemului său delicat. Statele membre au invocat noua taxă de intrare propusă ca motiv pentru a decide să nu includă Veneția pe listă. Primarul Veneției, Luigi Brugnaro, a declarat că taxa nu este o încercare de a aduce venituri suplimentare. Mai degrabă, este un "experiment inedit" de reglementare a fluxurilor turistice într-unul dintre cele mai vizitate locuri din lume. Scopul taxei este de a-i stimula pe vizitatori să evite perioadele cu trafic intens și să vină în alte zile.

Când vor trebui să plătească vizitatorii pentru a vizita Veneția?

Foto: Shutterstock

Începând de anul viitor, vizitatorii vor trebui să plătească o taxă de 5 euro pentru a intra în fragilul oraș lagună. Taxa va fi în vigoare în weekendurile aglomerate și în alte zile între aprilie și jumătatea lunii iulie - 29 de zile în total. Taxa de o zi se va aplica în timpul orelor de vârf, de la 8:30 la 16:00, ceea ce înseamnă că vizitatorii care vin în Veneția pentru cină sau pentru un concert nu vor trebui să plătească.

Cine trebuie să rezerve un bilet pentru a vizita Veneția?

O serie de scutiri se aplică sistemului de taxe de intrare. Printre cei care nu trebuie să plătească taxa turistică de o zi se numără rezidenții, vizitatorii născuți în Veneția, studenții și muncitorii, precum și turiștii care au rezervări la hotel sau alte tipuri de cazare.

Cum îți poți rezerva un bilet pentru Veneția?

Foto: Shutterstock

În 16 ianuarie, va fi lansat un site web unde vizitatorii își pot "rezerva" ziua de vizită la Veneția. Excursioniștii de o zi plătesc 5 euro și primesc un cod QR care va fi apoi verificat la controalele de la fața locului în șapte puncte de acces din oraș, inclusiv la gara principală. Vizitatorii cu rezervări la hotel vor introduce informațiile despre hotel și vor primi, de asemenea, un cod QR pe care îl vor arăta. Aceștia nu trebuie însă să plătească, deoarece factura de la hotel va include deja o taxă de cazare la Veneția.

Cum face Veneția turismul mai sustenabil?

După ce măsurile de închidere din cauza pandemiei COVID-19 au devastat sectorul său turistic, Veneția a încercat să regândească relația cu vizitatorii într-un mod mai sustenabil, încercând în același timp să își stimuleze locuitorii să rămână pe loc. În urma presiunilor exercitate de UNESCO și de ecologiști, autoritățile au interzis navelor mari de croazieră să navigheze pe lângă Piața Sfântul Marcu și prin Canalul Giudecca.

AMI MÉG ÉRDEKELHET