Attól, hogy szép, még nem biztonságos – íme a bolygó legveszélyesebb természeti csodái!

Az elemzés nem a turistákat akarja elriasztani, hanem felhívja a figyelmet arra, hogy hol kell az utazóknak jóval körültekintőbbnek lenniük.

Fotó: Shutterstock

A Holidu portál egy felmérésben azt vizsgálta, melyek azok a természeti csodák, amik iránt bár évente rengeteg turista érdeklődik, nem mondhatók a legbiztonságosabbaknak. A ranglista megállapításához a csapat a haláleseteket, illetve a balesetek átlagos számát hasonlította össze az adott desztinációra érkező turisták számával.

Fotó: Shutterstock

Mont Blanc


  • A világ legveszélyesebb természeti látványosságának a franciaországi Mont Blanc tekinthető. A síparadicsomnak számító hegységben évente átlagosan száz ember veszíti életét és átlagosan 22 baleset történik a vonulatai környékén.
  • A második helyen az Egyesült Királyság legmagasabb hegye, a Ben Nevis áll. A halálesetek száma viszonylag kevés itt, évente átlagban hárman veszítik az életüket, de a látogatók számához viszonyítva ez így is nagyon magas arány. A halálesetek nagy része a kijelölt útvonalakon kívül történt meg. Baleseteket tekintve a kutatás szerint évente átlagosan 20 embert ért itt valamilyen balszerencse.

Fotó: Unsplash

Kilimandzsáró


  • Harmadik helyen átlagosan évi hét halálesettel Japán egyik legnépszerűbb természeti látványossága, a közel 3800 méter magas Fudzsi áll. A hegycsúcsra évente nagyjából 200 ezer ember jut fel, sokan közülük kevés tapasztalattal fognak neki a fárasztó túrának. Ennek talán köze lehet a balesetek számához is: a Holidu szerint évente nagyjából 7 látogatóval történik tragédia a Fudzsi vonulatain.
  • A legveszélyesebb természeti látványosságoknak egyértelműen a hegységek tekinthetők. Ami meglepő lehet, hogy a kutatás szerint a világ legmagasabb hegysége, a Mount Everest csupán a negyedik helyen végzett. A hegységben évente átlagosan nyolc ember veszíti életét, és majdnem ennyien, átlagosan heten szenvednek valamilyen balesetet. Az öt legveszélyesebb természeti desztináció listáját a tanzániai Kilimandzsáró zárta.

Top 10 legveszélyesebb természeti csoda

Fotó: Unsplash

Grand Canyon


Az első szám az átlagos évi halálesetek, a második pedig a balesetek mennyiségét jelöli
  1. Mont Blanc – Franciaország, Olaszország // 100 – 22
  2. Ben Nevis – Egyesült Királyság // 3 – 20
  3. Fudzsi – Japán // 7 – 11
  4. Mount Everest – Kína, Nepál // 8 – 7
  5. Kilimandzsáró – Tanzánia // 10 – 8
  6. Yosemite Nemzeti Park – Egyesült Államok // 11 – 41
  7. Tábla-hegy – Dél-afrikai Köztársaság // 15 – 11
  8. Matterhorn – Svájc // 12 – 14
  9. Grand Canyon – Egyesült Államok // 12- 21
  10. Moher-sziklák – Írország // 9 – 12
A teljes lista, valamint a Holidu által készített térkép ezen a linken tekinthetők meg.
AMI MÉG ÉRDEKELHET