Utaznál vezető nélküli taxiban? Az Egyesült Államokban már lehetséges!

A Google által gyártott vezető nélküli taxik a viták ellenére a nagyközönség számára is elérhetővé válnak San Franciscóban.

Fotó: Facebook


A Waymo autonóm taxik San Franciscóban mostantól nem csak a tesztelők számára vannak fenntartva: az Alphabet csoport (amely a Google tulajdonosa) bejelentette, hogy a vezetés nélküli autókat övező folyamatos viták ellenére a nagyközönség számára is bevezetik a szolgáltatást.

A robottaxik piacán vezető szerepet betöltő vállalat három év tesztelés után 2020-ban már általánossá tette szolgáltatását az ügyfelek számára az arizonai Phoenixben, az Egyesült Államok délnyugati részén, egy sík, jól körülhatárolt, gyalogosmentes és napsütéses területen fekvő városban. San Franciscóban, ahol a sofőröknek meredek dombokon kell megküzdeniük kerékpárutakkal, villamosokkal és a sokkal kiszámíthatatlanabb időjárással, 2021-ben kezdődtek meg a jelenlegi modelleket célzó tesztek. A szolgáltatás tavaly nyáron vált fizetőssé San Franciscóban, és közel 300 ezren jelentkeztek a várólistára, ami a város lakosságának több mint negyedét jelenti.

Fotó: Facebook

"Heti több tízezer fuvarral a Waymo One biztonságos, fenntartható és megbízható módon szállítja a helyieket és a látogatókat" - áll a Google közleményében. A fehér Jaguar modellek, amelyek volánja mögött senki sem ül, eléggé "hétköznapivá" váltak ahhoz, hogy már csak a turisták pillantásait vonzzák, ám egyes helyiek továbbra is kritizálják őket. Májusban az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal vizsgálatot indított az elektromos taxik ellen, miután több incidens is történt - az úton megrekedt járművek ütköztek -, de a Waymo továbbra is a legfejlettebb vállalat az ágazatban. A Los Angelesben, valamint a texasi Austinban szintén korlátozottan jelen lévő Waymo februárban mintegy 700 járművel rendelkezett, ebből 300 San Franciscóban.

Fotó: Facebook

A több baleset által sújtott rivális Cruise több hónapra kénytelen volt felfüggeszteni robottaxiját. A General Motors konszern leányvállalatának egyik autója októberben San Franciscóban elgázolt egy gyalogos nőt, akit éppen egy másik jármű sodort el. Az eset előtt a Cruise több városban is kínálta robotaxi szolgáltatásait. A vállalat áprilisban újraindította működését, de csak tesztelési és kutatási céllal, és sofőrökkel a volán mögött. Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal vizsgálatot indított az Amazon által létrehozott Zoox, a Ford és a Tesla ellen is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET