Út, ami összeköt – a Via Transilvanica útvonal (1. rész)

Megvalósult az utóbbi évek egyik legambiciózusabb projektje, a Via Transilvanica. Az 1400 kilométeres utat háromrészes sorozatban mutatjuk be részletesen!

Vásár, műhelyfoglalkozások, kötetlen találkozók és koncertek – egyebek közt ez vár az érdeklődőkre október 8-án, a gyulafehérvári Vártéren, a Via Transilvanica hivatalos megnyitó ünnepségén. A Via Transilvanica Day eseményein jelen lesznek számos, az útvonal mentén és az ország más területén található, fontos turisztikai desztináció képviselői, valamint nemzetközileg ismert túrázók és turisztikai szakemberek is. Sorozatunk első részében bemutatjuk a legfőbb információkat, és azt, miként született meg a projekt ötlete.

​Gyalog, biciklin, lóháton

Térkép: Via Transilvanica

Út, ami összeköt – nem is lehetne találóbb a Via Transilvanica mottója. Az út a Moldva és Erdély között hidat képező Bukovinából, az ukrán határhoz közeli Putnából indul, a III. István (Ștefan cel Mare) moldvai fejedelem által alapított kolostortól. A 10 megyét (Suceava, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Brassó, Szeben, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény és Mehedinți) érintő, 1400 kilométeres útvonalat hét egységre osztották. Bukovinából a hegyeken át vezet az út Székelyföldre, ahonnan a Szászok földjén, Segesvárt és Medgyest is érintve jutnak a túrázók Sarmizegetusába. A legfőbb dák emlékhelyről a Bánság hegyein át kanyarog a jelzett nyomvonal a végcélig, a Dunáig: a folyamot Szörényvárnál (Drobeta-Turnu Severin) éri el a Via Transilvanica.

​​A HÉT TÁJEGYSÉG

Fotó: Via Transilvanica

  • BUKOVINA– Festői útvonal, 6 napi szakaszra bontva, Putnától Dornavátrán át Poiana Negriig.
  • FELSŐVIDÉK – Sokszínű táj a havasoktól a síkvidéki erdőkig. A 10 napi szakaszra bontott távon több helyen is választhatunk alternatív útvonalak közül.
  • TERRA SICULORUM – Székelyföldre a Maros megyei Vármezőnél érkezünk meg, a 8 napra bontott túra Szovátát, Parajdot, Farkaslakát és Székelyudvarhelyt is érinti.
  • TERRA SAXONUM – Hargita megyéből ismét Maros megyébe érünk vissza, a szászok földjére Erkednél lépünk be. A 10 napi szakaszra bontott út számos, az UNESCO Világörökséghez tartozó erődtemplom mellett halad el.
  • TERRA DACICA – A fantázianév arra utal, hogy Kudzsir és Bukova közötti, 8 napra bontott útvonal bővelkedik az ókori dák és római emlékekben.
  • TERRA BANATICA – Csönd és nyugalom 11 napon át, a Bánság hegyi-erdei oázisában, távol a településektől és a térerőtől.
  • TERRA ROMANA – A Körtvélypataktól induló hét napra bontott útszakasz számos természetvédelmi területen át jut el Szörényvárig és a Dunáig.

Fotó: Via Transilvanica

A több fontos erdélyi tájegységet összekötő, jelzett útvonal 2018 óta készül, a fokozatosan átadott szakaszokon évi mintegy 3500 túrázó fordult meg gyalog, kerékpáron vagy éppen lóháton – hiszen mindhárom lehetőség adott.

A Via Transilvanica ugyanis a változatosságról és a sokszínűségről szól.

Ez nemcsak a hegygerincektől a dombos lankákon át a folyópartig tartó földrajzi környezetre igaz, de az út mentén élő és az úton járó emberekre is. Utóbbiak természetesen bárhol be- és kicsatlakozhatnak, attól függően, hogy egy-két napos kirándulásra vagy éppen több hetes zarándokútra vágynak. Az ötletgazdák számára ugyanis a több ezer kilométeres észak-amerikai teljesítménytúrák mellett az indiai zarándokutak és természetesen az El Camino, a spanyolországi Santiago de Compostelába vezető Szent Jakab út volt a viszonyítási alap.

​Mertek álmodni

Fotó: Via Transilvanica

Alin Ușeriu

De kik is állnak Románia egyik legnagyobb jelenkori turisztikai projektje mögött? A teljes mértékben civil kezdeményezés ötletgazdája Alin Ușeriu, a több mint 22 éves múltra visszatekintő Tășuleasa Social szervezet elnöke, de a megvalósításban jelentős szerepe volt Székely Annának, a környezetvédelmi, szociális és kulturális területeken működő civil egyesület ügyvezető igazgatójának is. És természetesen a Beszterce-Naszód megyei Tășuleasa Social szervezet többi tagjának, illetve a több ezer önkéntesnek, akik részt vettek a tervezésben és a megvalósításban.

Fotó: Via Transilvanica

„A barátaimmal számos hátizsákos gyalogtúrát tettem az országban, és rengeteg, a turisták számára ismeretlen helyet fedeztünk fel. Így született meg egy olyan útvonal ötlete, amely ezeket a csodákat mások előtt is feltárja” – számolt be Alin Ușeriu, aki több mint 1500 kilométert gyalogolt az El Caminón.

Ez is megerősítette abban, hogy egy hasonló gyalogút Romániában is lehetséges.

„Meggyőződésem, hogy a Via Transilvanica jóval többet tud nyújtani a tájak szépsége, a kulturális értékek és akár a gasztronómia terén is. Láttuk, hogy az ilyen jellegű útvonalak szerte a világon összekötik a különböző kultúrákat, alakítják, erősítik a helyi közösségeket és hozzájárulnak az általuk érintett régiók gyarapodásához” – tette hozzá az ötletgazda.

​A Via Transilvanica számokban

Fotó: Via Transilvanica


  • 4 és fél év alatt készült el
  • mintegy 8000 önkéntes segített
  • 1400 km hosszú
  • 400 településen halad át
  • 7 kulturális-történelmi tájegység
  • 10 megyét érint
  • 1,6 millió euróba került
AMI MÉG ÉRDEKELHET