Világkonyha: hogyan készülnek a különböző currypaszták?

A világ legízletesebb és legcsípősebb ételei közé tartoznak a curryraguk, erősségük ellenére (vagy éppen ezért) az egész világon nagyon népszerűek. Nézzük, mi kerül a currypasztába és milyen fajták vannak!

Fotó: Shutterstock

Az egyik legnagyobb turistacsalogató Délkelet-Ázsiában a thai curry, amelyből létezik piros és zöld, más-más erősségű ízekkel. A vörös curry nagyon erős, testes, míg a zöld enyhébb, simogatóbb az íze, de otthon egyiket sem könnyű utánozni, még akkor sem, ha hazahozol magaddal egy üveg currypasztát a nyaralásból vagy otthon kevered ki magadnak.

Fotó: Shutterstock

Thai zöld curry

  • Zöld curry: ehhez a raguhoz zöld csilit, bazsalikomot, koriandert és lime levelet használnak.
  • Sárga curry: ugyanolyan, mint a zöld curry, csak nagyon sok kurkuma kerül bele, itt Európában ez a leggyakoribb keverék.
  • Vörös curry: más-más zöldségekkel készül, de egy dolog azonos mindegyikben; 20 darab csilit főznek bele, kerül még bele mogyoróhagyma, fokhagyma, galangal, citromfű, kömény, koriander, zöld bors, só, rákpaszta, lime.
A pasztát mozsárban vagy robotgépben is megőrőlhetjük, kis üvegbe zárva pedig sokáig eláll, nagyon kevés is elég belőle a raguk ízesítéséhez, de húspácba is keverhetjük. Ha friss currypasztát készítesz otthon, akkor tedd kis, zárható üvegben a hűtőbe és 2-3 hét alatt használd el.

Készen is nagyon jó pasztákat lehet venni, ha pedig még ennél is egyszerűbb megoldást keresünk, akkor vegyünk curryport, amit „feloldunk" egy kis olajban.

A curry nem csak egy ragu lehet, sok helyen leveseket is ízesítenek a pasztával, például a thai tom yum levesbe is curryt tesznek. Az indiai curry egy kicsit más, annak kurkumás, nagyon csípős alapja van, de ők is használják húsos és zöldséges ételekhez is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET