Bucătărie mondială: cum se face mai exact sosul de pește? Și ce este umami?

Unul dintre produsele de bază ale bucătăriei asiatice, sosul de pește, este un condiment cel puțin la fel de important în gastronomia orientală precum sosul de soia, wasabi sau miso. Am verificat din ce și cum se face.

Foto: Shutterctock
Fie că vorbim de bucătăria chineză, vietnameză, thailandeză, malaeză sau coreeană, baza acestor gastronomii este echilibrarea aromelor, prin urmare la fiecare fel de mâncare se adaugă condimente dulci, sărate și acrișoare. Dulce poate fi dat de puțin zahăr, sirop, miere sau sos dulce de chili, săratul este de obicei un sos maturat sau pastă (sos de soia sau de pește), iar acrul este de obicei oțet de orez sau zeamă de lime.

.

Foto: Shutterstock

Sosul de pește este un sos maroniu maturat-fermentat făcut din pește, care are un miros foarte puternic, fiind în aceeași timp atât sărat, cât și dulce. Sosul de pește este fermentat din pești mici, crabi, uneori stridii sau creveți, la care se adaugă multă sare, boabe de soia și condimente (chili, coriandru, suc de lămâie, oțet de orez). Rezultatul final, adică sosul de pește, este grozav pentru condimentare și marinare: putem marina în el carne, pește și tofu, dar este un lucru obișnuit ca acesta să fie folosit ca sos în care să înmuiem bucățele de mâncare. Nu există o rețetă concretă, iar în țările asiatice sunt folosite ingrediente diferite, dar practic toate sunt similare cu versiunea originală chineză de acum 2300 de ani.

Dar ce este umami, menționat și în multe cărți de bucate și emisiuni de gătit orientale? Umami este așa-numitul al cincilea gust: un gust armonios, care înseamnă un gust plăcut sărat – scopul gătitului este să ajungem la umami. Dacă vrem să-l abordăm științific, umami este glutamatul monosodic identificat de aproximativ 40 de ani în laborator, dar existența lui este cunoscută de aproape 100 de ani. Glutamatul este un compus natural prezent și în organismul uman, ce face parte în mod natural din alimentele din carne sau pește (fiind, desigur, prezent și în sosul de pește). Acum și industria alimentară îl produce artificial pentru a face mâncarea mai gustoasă și mai atrăgătoare.

AMI MÉG ÉRDEKELHET