Mediterrán életérzés Magyarországon – bemutatjuk Villányt

Magyarország 22 borrégiója közül Villány található a legdélebbre, és egyedi éghajlati adottságai miatt különlegesen zamatos bor terem itt.

Fotó: Shutterstock

Ha a magyar bor kerül szóba, a legtöbben a világ első zárt borvidékét, Tokajt emlegetik, utána azonban rögtön a tüzes, testes borairól híres Villány következik.

Fotó: Shutterstock

A Villányi borvidék Budapesttől mintegy 220 kilométerre a Duna, a Dráva és a Balaton közötti dombvidéken, a Villányi-hegység déli lankáin, a mediterrán klimatikus zóna északi szélén található. A hideg áramlatoktól védett lejtők mikroklímája különleges, ugyanis évente legalább 200 napon 0 °C felett van a hőmérséklet. Ez Magyarország legnaposabb területe, száraz, meleg nyár és hosszú vegetációs időszak jellemzi. Az időjárás mellett a talaj összetétetele – mészkőre rakódott vörös agyag és lösz – különösen kedvező a szőlő számára, amit 2100 hektáron termesztenek Villány környékén.

Villány – a szőlő és bor városa

www.youtube.com

Ördögien színes Villány

A környéken járva kihagyhatatlan ez a varázslatos hangulatú, békés kisváros, amely olyan, akár egy mesefilm díszlete. Azonban nemcsak a szemnek, hanem ízlelőibimbóinknak is tartogat izgalmas meglepetéseket. A villányi főutcán lévő történelmi pincesoron több borászat is kínálja specialitásait. Érdemes felkeresni az egykori Teleki-pincében található Bormúzeumot is, ahol a borászat hagyományos szerszámait, tárgyi emlékeket és közel száz esztendős borpalack-matuzsálemeket is láthatnak az érdeklődők.

A borvidék vörösborai a legelismertebbek közé tartoznak Magyarországon. Az első bor, amely meghódította a világot és nemzetközi hírűvé tette a Villányi borvidéket, a portugieser volt. Idővel aztán fokozatosan nőtt a kereslet a cabernet, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot iránt is. A fehér fajták közül a rizling, a hárslevelű, a tramini és a rendkívül elegáns chardonnay dominál.

Villány legismertebb lejtője a Kopár-dűlő. Az észak felől teljesen védett domboldalon két héttel korábban kezdődik a rügyezés, mint az ország más részein. Az itt termett szőlő korábban szüretelhető, érettsége pedig tökéletes.

Districtus Hungaricus Controllatus Villány

Fotó: Instagram

A helyi borászok kezdeményezésére bevezetett Districtus Hungaricus Controllatus, azaz DHC védjegynek Villány esetében mindenképpen megvan a tekintélye. A szőlőtermesztés módjára és a borkészítés folyamatára rendkívül szigorú szabályokat alkottak, amelyeket sikerült törvénybe iktatni. Egy villányi bor csak akkor viselheti a védjegyet, ha megfelel a Villányi borvidék eredetvédelmi követelményeinek és a borvidéki borbíráló bizottság is megfelelő minőségűnek, azaz a „Villányi classicus" vagy a „Villányi prémium" kategóriára alkalmasnak tartja. Ha a magyar kikericset ábrázoló védjegy látható a bor címkéjén (csak a 2006-os évjárattól kezdve), tudhatjuk, hogy éppen a világ egyik legérdekesebb borvidékén termett bort kortyolgatjuk

AMI MÉG ÉRDEKELHET