Kultúra, otthon – top 5 múzeum, amit a kanapénkról látogathatunk

A világjárvány kevés pozitív hozadéka közül az egyik, hogy online tárlatokat indítottak a világ legnevesebb múzeumai.

Fotó: Unsplash


1. Louvre – Párizs

Fotó: Unsplash


A párizsi múzeum 1793 óta a város legnagyobb kiállítótere, amely az európai képzőművészet remekei mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk kincseket is rejt. A múzeum weboldala több virtuális túrát is kínál a művészetre szomjazóknak, többek között az épület szívében található Petite Galerie falai között is barangolhatunk, ahol olyan művészek alkotásait ismerhetjük meg, mint Rembrandt, Delacroix vagy Tintoretto. De bepillanthatunk az ókori Egyiptom titkaiba is, illetve a művészet és a politika kapcsolatát, valamint a tánc ábrázolásmódjait bemutató tárlatokba is.

2. Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum – Washington

Fotó: Unsplash


Az Egyesült Államok fővárosában kötelező program a múzeumlátogatás, hiszen a National Mall sugárúton található emlékmű mellett a világ leghíresebb intézményei sorakoznak itt, köztük a Smithsonian Intézet múzeumai, amelyekbe ráadásul ingyenes a belépés. A Nemzeti Természettudományi Múzeum termei között kattintgatva online is bármikor bepillanthatunk a világ leglátogatottabb természettudományi tárlataiba. Az 1910-ben alapított intézmény a Smithsonian legelső múzeuma. Gyűjteménye legalább 145 millió darabot számlák, körcsarnokában pedig akár virtuálisan is körbejárhatjuk a múzeum jelképévé vált, Fénykövi-elefántként ismert hatalmas afrikai elefántot, amelyet a magyar származású Josef J. Fénykövi adományozott az intézetnek.

3. Science Museum – London

Fotó: 123rf


A brit főváros egyik leglátogatottabb múzeuma nemcsak a tudomány szerelmeseinek tartogat érdekességeket. Az 1857-ben alapított intézmény alapkövét Viktória királynő tette le és eleinte a Victoria and Albert Museum részét képezte, 1909 óta azonban már független múzeumként működik. A Kensington negyedbeli épületegyüttes a járványhelyzet miatt jelenleg zárva van, a Google Street View segítségével azonban bejárhatjuk a Kozmonauták – Az űrkorszak születése című, rendkívül sikeres, 2016-os tárlatát.

4. Thyssen-Bornemisza Múzeum – Madrid

Fotó: 123rf

A Prado és a Zsófia Királyné Kulturális Központ mellett a Thyssen-Bornemisza Múzeum alkotja a művészet „arany háromszögét" a spanyol fővárosban. A klasszicista Villahermosa-palotában helyet kapó tárlat nagyrészt a XIV. és XX. század közötti európai művészet remekeit vonultatja fel, de az amerikai festészet néhány darabja is helyet kapott az egy nap alatt kényelmesen bejárható termekben. A virtuális tárlat során a múzeum időszaki és állandó kiállításaiba is bepillanthatunk, egy VR-szemüveg segítségével pedig valóban úgy érezhetjük, hogy a helyszínen tartózkodunk. Az online túrák között böngészve találkozhatunk Rembrandt művészetével, az impresszionizmussal, de Dalí és a szürrealizmus neves darabjai között is sétálhatunk. Néhány tárlatot audio guide varázsol még nagyobb élményé.

5. Koreai Modern és Kortárs Nemzeti Múzeum – Szöul

Fotó: commons.wikimedia.org

Ha kilépnénk az európai és az amerikai művészet jól ismert mintái közül, kattintsunk rá a szöuli Modern és Kortárs Nemzeti Múzeum virtuális túrájára – akár az intézmény holnapján, akár a Google Arts and Culture oldalon. Az 1969-ben alapított múzeum nagy figyelmet fordít az új média művészetre, a fotográfiára és a nyomatokra. Az online tárlatokon nemcsak a koreai modern művészet elmúlt évtizedeibe pillanthatunk be, de „jelen lehetünk" az alkotásoknak helyet adó épület születésénél is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET