Spectaculos și îndrăzneț – Museo Guggenheim Bilbao

Spectaculozitatea muzeului din Bilbao a adus un boom turistic și astfel prosperitatea orașului.

Foto: Pixabay

Muzeul din Bilbao, care împlinește 25 de ani în acest an, a început ca un prim pas al unei reabilitări urbane la scară largă și a devenit un adevărat catalizator cultural, care a readus la viaţă un oraș post-industrial.

Foto: Unsplash

Ideea de a construi un muzeu contemporan a fost propusă la acea vreme de guvernul provinciei basce, iar planul lor de a insufla o viață nouă zonei portului fluvial a găsit un partener în fundația americană Solomon R. Guggenheim, care promovează arta modernă. Astfel, planificarea a început cu un efort și buget comun. A fost ales arhitectul canadiano-american Frank Gehry, care a avut sarcina de a crea o atracție îndrăzneață și inovatoare pe malul râului Nervión. Pe celălalt mal al râului trece unul dintre traseele importante din Bilbao, iar acum muzeul înalt de 50 de metri și cu o suprafață de 30.000 mp atrage pur și simplu atenția cu aspectul său special.

Pe lângă sticlă și calcar, Gehry a ales în cele din urmă și un metal rezistent pentru a acoperi clădirea – aceasta vine îmbrăcată cu 33.000 de foi subțiri de titaniu, care creează un efect industrial cu ajutorul materialului și un efect organic prin forme, iar datorită condițiilor meteorologice și de lumină, strălucește aproape întotdeauna într-o culoare diferită. Cele trei niveluri ale clădirii sunt organizate în jurul unui atrium impunător, printre cele 20 de galerii se află încăperi clasice de muzeu, dar și săli neregulate cu pereți curbați, care ne dau ocazia să ne gândim altfel la instalațiile de artă. Potrivit criticilor, interiorul neconvențional al clădirii o face nepotrivită pentru organizarea de expoziții și găzduirea de artă dar, ca vizitator, tocmai acest mediu special va rămâne cu siguranță în memoria noastră.

Foto: Pixabay

Deși aceasta este cea mai cunoscută lucrare a sa, Frank Gehry și-a pus amprenta în întreaga lume: Walt Disney Concert Hall din Los Angeles, casa dansatoare din Praga, Hotelul Marqués de Riscal din nordul Spaniei și zgârienori- ul special de pe Spruce Street din Manhattan sunt de asemenea spectaculoase.

Bilbao merită cu siguranţă vizitat, întrucât ne așteaptă nenumărate atracţii și o atmosferă cu totul unică în Tara Bascilor. Dar până atunci, putem arunca o privire în muzeu pe site-ul instituţiei, unde putem face și un tur virtual al clădirii deosebite, neconvenţionale.

​FUNDAȚIA MONDIALĂ

Numele Fundaţiei Solomon R. Guggenheim este des întâlnit atunci când vorbim despre centrele de artă din metropolele lumii. Istoria sa datează din 1939, când renumitul colectionar de artă și filantrop Solomon R. Guggenheim a fondat organizaţia. Fără îndoială, Muzeul Guggenheim din New York, proiectat de Frank Lloyd Wright și deschis în 1959, este cea mai cunoscută instituţie a fundaţiei, dar mai tâziu și-a deschis câte una și la Veneţia, Bilbao și Berlin, iar conform planurilor, în câţiva ani și clădirea Abu Dhabi Guggenheim, proiectată tot de Frank Gehry, își va deschide porţile.

AMI MÉG ÉRDEKELHET