Kényelmesen, környezettudatosan, kipihenve – top 5 éjszakai vonatjárat Európában

Ugyan európai átlagban a vasúti közlekedés még drágábbnak számít a repülőnél, azért találni pénztárcabarát járatokat is.

Fotó: ÖBB/Harald Eisenberger

A közlekedési eszközöket, árakat és utazásokat összehasonlító oldal, az Omio górcső alá vette Európa hálókocsis útvonalait. A rangsoroláshoz a viteldíjat vette alapul, de olyan szolgáltatásokat is pontozott, mint a zuhanyzó, a kerékpártároló, a légkondicionálás és az akadálymentesség – számol be a kutatásról az Euronews.

Fotó: ÖBB/Harald Eisenberger

1. Párizs–Nizza

A kutatás eredményei azt mutatták, amennyiben a távolságot vesszük figyelembe, a francia SNCF Párizsból Nizzába közlekedő éjszakai járata éri meg a leginkább. Az 1088 kilométeres szakasz ára 19 eurótól indul – a járat a francia fővárosból egyenesen a tengerparti Riviérára viszi utasait. A naponta egyszer közlekedő szerelvényen ülő-és fekvőhelyek foglalására is van lehetőség. A járatról csak a büfékocsit hiányolta az Omio, ám a többi területen kiválóan teljesített.

2. Pozsony–Split

Az ár-érték arányra fókuszálva az ÖBB Pozsony és Split közötti hálókocsis járata a második helyre került. A jegyek ára 29 euróról indul, miközben a 16 órás úthoz szinte minden megtalálható az EuroNight néven ismert szerelvényen: privát ülőhelyek, kanapék, hálófülkék, reggeli és ingyenes italok, nassolnivalók. Bár az út hosszú, a kilátás annál szebb: az ablakból Ausztria és Horvátország lélegzetelállító tájaiban gyönyörködhetünk.

Fotó: ÖBB/Harald Eisenberger

3. Berlin–Brüsszel

A European Sleeper járat első szerelvénye idén májusban indult útnak. A 799 km hosszú útra már 49 euróért megvehető egy jegy. A járaton három osztály opciói közül választhatunk: a normál ülőhely, a komfort fekvőhely és a deluxe. Utóbbi reggelit is tartalmaz, a fülkékben pedig még egy-egy mosdókagyló is helyet kapott

4. München–La Spezia

A Németországból induló ÖBB NightJet az egyik legjobb választás a nyaralás megkezdésére: a teljesen légkondicionált szerelvény a Genova és Pisa közötti La Spezia vonatállomására érkezik be. Innen helyi olasz járatokkal indulhatunk Cinque Terre és környéke felé. A jegyhez már 11 euróért hozzá tudunk jutni, az utasokakár ingyenes törölközőket, füldugókat és még reggelit is kapnak.

5. Brüsszel–Bécs

A lista ötödik helyén egy másik ÖBB NightJet áll, melyre alapból 29 euróért tudunk jegyet vásárolni. Az elemzés szerint a járat legnagyobb előnye a kényelem: a jegyár a saját WC-t és zuhanyzót, valamint reggeli kávét és teát is tartalmazza, a fülkék pedig légkondicionáltak és zárhatóak. A kocsikba kutyákat és kerékpárokat is fel lehet vinni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET