Egy szigeten kanyarog Európa egyik legvadregényesebb vasútvonala

Napóleon szülővárosa az egyik végállomás.

Fotó: Shutterstock

Évente mintegy 3 millió látogató keresi fel Korzika meredek sziklákkal, homokos tengerpartokkal és történelmi városokkal teli szigetét. A legtöbben (sokszor bérelt) autóval járják be a vadregényes tájat, pedig a sziget nevezetességeihez a kevésbé ismert, U Trinicellunak („kis vonatnak”) becézett vasúton is könnyen el lehet jutni.

A Trinicellu vasúthálózata Korzika három jelentős part menti települését, a nyugati oldalon fekvő Ajacciót, az északnyugati Calvit és az északkeleti Bastiát köti össze. A jelenleg 49 megállóhellyel rendelkező vonal első szakasza 1888-ban nyílt meg, később pedig olyan magasan fekvő településekre is elvezették, mint a citadellájáról ismert Corte. A 32 sziklákba vájt alagúton, valamint 52 hídon és viadukton átvezető vágányokon régi és modern szerelvényeken is körbejárhatjuk Korzika tájait – egy hétnapos bérlet mindössze 50 euróba kerül.

Fotó: Facebook

A vasút egyik végállomása Ajaccio, a Franciaországhoz tartozó sziget fővárosa és egyben Napóleon szülővárosa. A későbbi császár 1769-es születését követően élete első kilenc évét töltötte itt – a Bonaparte család ajaccio-i villája egy kiállítás keretében jelenleg is látogatható.

A sziget déli csücskénél fekvő Bonifacio legfőbb látványosságai a nyüzsgő kikötő és a 13. században épült Bastion de l’Etendard. Ebben a középkori citadellában található a helyi történelmet ismertető múzeum is, és a sziklafalba faragott, 187 fokból álló „aragóniai király lépcsőin” lesétálhatunk egészen a tengerig. A szomszédos Porto Vecchiót akár hajóval is felkereshetjük, majd a sziget keleti oldalán észak felé haladva eljuthatunk a második legnagyobb városba, Bastiába.

Fotó: Facebook

Korzika 350 ezer hektáron (nagyjából a sziget 40 százalékán) elterülő regionális natúrparkja tökéletes terepet biztosít a természetjárásra. Kiindulópont lehet például Calvi, ahol előtte olyan építészeti látványosságokat tkinthetünk meg, mint a Calvi-katedrális vagy a Szent Mária templom. A sziget tengerpartjai pedig mindenütt ideálisak a strandolásra, a legnépszerűbbnek a vöröses sziklákkal körülvett Palombaggia számít közülük.


AMI MÉG ÉRDEKELHET