A vasúttársaságok már DNS-technológiát is bevetnek a réztolvajok ellen

Az egyre gyakoribb rézlopás növeli az európai vonatok késéseit.

Fotó: Shutterstock



Egyre több gondot jelentenek az európai vasutak számára a réztolvajok, akik a késések mellett eurómilliós károkat is okoznak. A rézhuzalok létfontosságúak a vonathálózat működésében, ráadásul a szakértők arra számítanak, hogy a réz világpiaci ára is növekedni fog.

Az EuroNews számolt be róla, hogy a tolvajok egyre több rezet lopnak a vasútvonalakról, jelentős károkat okozva az európai vasúthálózatnak. A főleg kábelekhez és vezetékekhez használt réz a vasúti iparág esszenciális alapanyaga, amelynek hiánya az az áramellátást és a kommunikációt is akadályozza. További rossz hír a vasúttársaságok számára, hogy becslések szerint az elkövetkező két évben emelkedni fog majd a réz ára. Egy 2023-as brit parlamenti jelentés szerint egyetlen tonna rézért akár 6600 fontot is fizettek az Egyesült Királyság fémújrafeldolgozó-üzemeiben. Bár a tolvajok a hivatalos üzemekben aligha tudják majd értékesíteni szerzeményüket, a feketepiacon azonban jó árat kaphatnak érte.

​MEKKORA KÁROKAT OKOZ A RÉZLOPÁS?

Fotó: Pixabay

  • A legnagyobb európai vasúttársaságok adatait elemezve kiderült, hogy Nagy-Britanniában mintegy 84 390 percet késtek a vonatok a 2022/23-as pénzügyi évben, több mint 12 millió fontos veszteséget okozva az ország vasúthálózatát működtető Network Railnek.
  • Németországban 450 rézlopást számoltak össze a Deutsche Bahn vonalain, amelyek miatt összesen 40 ezer percet késett az érintett 3200 vonat, ami hétmillió eurós plusz költséget jelentett a cégnek.
  • A francia SNCF-nek több mint 20 millió eurós kárt okoztak a rézlopások, amely több mint 40 ezer vonat menetidejét befolyásolták. Belgiumban 466 lopást jegyeztek fel 2022-ben, ami 300 százalékos növekedét jelentett az egy évvel korábbiakhoz képest, és 33 ezer percnyi késéshez vezettek.
  • A földrész kakukktojása Ausztria, ugyanis az osztrák ÖBB egyik operátora úgy nyilatkozott az Euronewsnak: nem csak hogy kevés ilyen esetük volt, de komolyabb fennakadásokat sem okoztak a menetrendben.

​HOGYAN VÉDEKEZHETNEK A VASÚTTÁRSASÁGOK?

Fotó: Shutterstock

A lopások megelőzése és megakadályozása rendkívül nagy kihívás, mivel az országokon átívelő vágányok gyakran távoli, olykor gyéren lakott területeken húzódnak – így nagyon nehéz minden szakaszt ellenőrizni, és bonyolult tetten érni a tolvajokat. Az elmúlt években a vasúttársaságok fokozottan együttműködtek a rendőrséggel, sok helyre CCTV-kamerákat szereltek fel és néhol még drónokat is bevetettek a sínek megfigyelésére.

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor a Network Rail, az SNCF és a Deutsche Bahn már DNS-technológiákkal is kísérletezik.

Ennek egyik szakértője a Selectamark nevű cég, amely az esetleges tolvajok könnyebb beazonosítása érdekében szintetikus DNS-markerekkel látja el a kábeleket. Még olyan, UV-fényben látható DNS-markereket tartalmazó olajat is készítenek, ami hetekig is képes megmaradni a tolvajok bőrén. A vasúti cégek pedig emellett figyelmeztető feliratokat is kihelyeznek a sínek mentén, abban bízva, hogy a DNS-technológia veszélye elriasztja a potenciális tolvajokat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET