5 film, amelyben a vonat is főszereplő

Romantika, akció, vígjáték vagy gyilkosság? A filmekben a vonatokon minden megtörténhet.

Van, akinek mindennapi közlekedési eszköz, másnak ritka pillanat, igazi kaland a vonatozás. Egy biztos: vonaton lenni nemcsak az utazás miatt szeretünk, hiszen semmihez sem hasonlítható érzés kibámulni az ablakon és nézni az elsuhanó tájat. Persze a filmekben a vonatút sosem csak egy sima utazás, íme 5 vonatos film, amit érdemes megnézni.

A generális (1926)

www.youtube.com

The General (1926) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

A mozi azóta kapcsolódik a vonatozáshoz, hogy a Lumière fivérek 1895-ben bemutatták kevesebb mint egyperces filmjüket, A vonat érkezését, ezzel halálra rémítve a vászon előtt ücsörgő közönséget, akik biztosra vették, hogy átgázol rajtuk a gőzös. Buster Keaton 30 évvel később már egy elképesztően kifinomult néma polgárháborús akció-vígjátékot épített egy vonat köré. Keaton egy szomorú mozdonyvezetőt alakít, aki mindent megtesz, hogy megmentse két szerelmét – a mozdonyát és kedvesét –, amikor mindkettőt elrabolják.

Elképesztő kaszkadőrmutatványok és humoros jelenetek sorozata az egész film, ami némasága ellenére ma is megállja a helyét.

Gyilkosság az Orient expresszen (1974)

www.youtube.com

Murder on the Orient Express (1974) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Agatha Christie krimijének feldolgozásában Albert Finney-t láthatjuk Hercule Poirot szerepében, a gyanúsítottak között pedig olyan ikonikus színészek bukkannak fel, mint Lauren Bacall, Sean Connery, John Gielgud és Ingrid Bergman – utóbbi elnyerte érte a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját –, ez pedig már épp elég ahhoz, hogy mi is boldogan felszálljunk velük az Isztambulból Londonba tartó járatra. Érdekesség, hogy a forgatáshoz valódi Orient Expressz-kocsikat használtak.

Bár ezzel a feldolgozással állítólag maga az írónő is elégedett volt, érdemes esélyt adni az újabb, 2017-es változatnak is.

Mielőtt felkel a nap (1995)

www.youtube.com

Before Sunrise (1995) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers
Richard Linklater Mielőtt-trilógiája közel 20 év történetét ölelik fel.

Alegendás szerelmi történet első része egy Budapestre tartó vonaton kezdődik és a bécsi állomás peronján végződik. Az amerikai Jesse (Ethan Hawke) beszélgetésbe elegyedik a francia Celine-nel (Julie Delpy), majd rábeszéli, hogy szálljon le vele Bécsben, hogy együtt töltsék el az estét és a kora reggelt, mielőtt a fiú felszáll az Egyesült Államokba tartó repülőre. A filmtörténet egyik legbájosabb trilógiája azért is különleges, mert úgy forgatták le a részeket, hogy a szereplők együtt öregedjenek a történettel.

Utazás Darjeelingbe (2007)

www.youtube.com

The Darjeeling Limited - Trailer [Fan-Made]

Bár Wes Andersonnak vannak ennél sokkal jobb filmjei is, a vonatozás melankolikus boldogságának szentelt alkotás megérdemel egy helyet a listán.

Az apjuk halála után először találkozó három testvér (Adrien Brody, Jason Schwartzman, Owen Wilson) hosszú vonatútra indul Indiában, hogy megtalálják rég nem látott anyjukat.

A spirituális utazásnak induló kaland azonban kész káoszba torkollik, de talán közelebb viszi hőseinket önmagukhoz.

A gyilkos járat (2022)

www.youtube.com

BULLET TRAIN - Official Trailer (HD)

Az akciófilmek és a vígjátékok kedvelői biztosan felvették tavaly a kedvenceik listájára a Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson és Brian Tyree Henry főszereplésével készült fordulatos mozit, ami egy Tokióból Kiotóba tartó sinkanszen fedélzetén játszódik. A sodró lendületű film természetesen tele van olyan őrült akcióelemekkel és lehetetlen trükkökkel, amivel senki sem szeretne találkozni egy száguldó vonat fedélzetén...

Ám legalább – az önfeledt szórakozás mellett – egy kicsit bepillanthatunk a legendás japán gyorsvonatok belsejébe is.
AMI MÉG ÉRDEKELHET