Mindent a wellness-ről – több mint utazás, szállodák, spa, sokkal inkább egy életforma

A wellness a személyre szabott egészségmegőrző programok összessége, amely sokkal több, mint egy hétvégi lazító fürdőzés egy luxus szállodában. Olyan életforma, amely ötvözi a fizikai kiegyensúlyozottságot az érzelmi és a szellemi jóléttel.

Fotó: Shutterstock

Dr. Halbert L. Dunn már 1950-ben megalkotta a wellness kifejezést a wellbeing és a fitness szavak összekapcsolásával, az elképzelés mögötti filozófia azonban csak az utóbbi évtizedekben kezdett igazán elterjedni az egész világon.

A welness minőségi életforma, amely révén fizikailag és érzelmileg is kiegyensúlyozottá válhatunk, sőt ha tovább bővítjük a kört, akkor idesorolhatjuk a szociális kapcsolataink megfelelő működését, valamint a környezettudatos életmódot is. Van, aki tudatosan törekszik arra, hogy ezt a fajta belső békét elérje, van, akinek némi segítség kell hozzá, és persze olyanok is akadnak, akik mindig ösztönösen tudják, mi az, amire éppen szükségük van.

Fizikai feltöltődés

Fotó: Shutterstock

A wellness alfája és omegája egy olyan egészségtudatos életmód kialakítása, amelyben a rendszeres és megfelelő testmozgásnak óriási szerepe van.Persze ajánlott mindenkinek az egyéni, a neki legmegfelelőbb testedzést megtalálni, ugyanis a rendszeres, heti kettő-három alkalmankénti mozgás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy testünk a optimális erőnlétben legyen.A fizikai feltöltődéshez természetesen hozzájárul a rendszeres és egészséges táplálkozás, és a megfelelő folyadékbevitel is. Szerencsére ma már nem csak otthonunkban tudjuk tartani a saját igényeink szerint kialakított étrendet, hiszen a különböző wellness szállodák és wellness klubok többféle diétás menüvel, valamint speciális bioélelmiszerekkel állnak vendégeik rendelkezésére.

Érzelmi fitness 

A wellness egyfajta életminőség, amelyet nem csak kizárólag a hétvégeken engedhetünk meg magunknak, hiszen a cél inkább az általános jó közérzet kialakítása, a lehető legtágabb értelemben véve. Otthon is megteremthetjük mindennek az alapjait, de a hétköznapoktól távol, egy wellness hotelben valóban könnyebb a teljes kikapcsolódás. Szerencsére Romániában is számtalan lehetőségünk van már arra, hogy passzív vagy aktív pihenéssel töltsük el szabadnapjainkat, hiszen egyre több helyen van alkalmunk arra, hogy a legváltozatosabb szépségkezelések mellett egy-egy pezsdítőbb programot is beiktassunk.

Fotó: Shutterstock

Az, hogy ki hova szeret utazni, teljesen szubjektív, de rosszul semmiképp sem dönthetünk.

A szerencsés természeti adottságoknak köszönhetően belföldön is sok helyen találhatunk például gyógyvizet, valamint az ehhez kapcsolódó kezeléseket. De tehetünk akár rövidebb túrákat a hegyekben, illetve a szomszédos országokban, ahol megismerhetjük a helyi nevezetességeket vagy kipróbálhatjuk a legújabb testkezeléseket.

Csak tőlünk függ, hogy mit választunk.

Különleges wellnesses kezelések

Fotó: Shutterstock

  • Aromakabin: különböző illóolajok párologtatása megfelelő páratartalom mellett.
  • Krioterápia: hideg levegősugárral való kezelés, melynek elsősorban izomlazító és gyulladáscsökkentő hatása van.
  • Algapakolás: gyulladáscsökkentő hatású kezelés, mely narancsbőr ellen is alkalmazható.
  • Parafangó: gyógyiszapos–paraffinos pakolás, amely elsősorban sérülések utókezelésre ajánlott.
  • Lulur relax: bőrfeszesítő testpakolás fűszerek, egzotikus gyümölcsök és egy különleges joghurtos krém keverékével.
  • Biorezonancia-terápia: betegségek diagnosztizálása, a test harmonizálása a mágneses rezonancia segítségével
  • Mayr kúra: egy speciális diéta és masszázs kombinációján alapuló méregtelenítő terápia
AMI MÉG ÉRDEKELHET