Wellness încă din antichitate: Patince din Slovacia

Cea mai sudică localitate din Slovacia, Patince, situată lângă Dunăre, este renumită în întreaga lume pentru băile sale termale.

Patince se găsește la doar 15 kilometri de Komárno, pe drumul național care duce la Štúrovo. Fiind vorba de cea mai sudică localitate din Slovacia, iarna este mult mai blândă și vara mult mai caldă decât în alte zone ale țării. Iar când este caniculă, ce ar putea fi o alegere mai bună decât o baie plăcută?

Foto: Wellness Patince

Spa-ul și zona de recreere din jur au fost construite în vecinătatea izvorului termal a cărui apă are 27 de grade și care țâșnește de la o adâncime de 160-200 de metri. Apa balneară iese la suprafață din trei surse, în mod natural, cu presiune proprie, și se caracterizează printr-un conținut ridicat de bicarbonat, calciu, magneziu și sulfat. Primul izvor este situat la aproximativ un kilometru de sat și formează un lac uimitor de frumos, împrejurimile sale fiind zonă protejată din 1953.

Bazele culturii balneare din Patince au fost puse încă de romani. Ruinele castrului Celemantia, care făcea parte din limesul dunărean al imperiului, se află la marginea satului Iža, vecin cu Patince – fiind inclus din 2021 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Arheologii au descoperit dovezi că legionarii staționați aici știau deja că apa termală din Patince are un efect benefic asupra bolilor locomotorii.

Wellness Hotel Patince

Foto: Wellness Patince

Wellness Hotel Patince deține cea mai mare piscină interioară din Slovacia. Hotelul situat într-un parc frumos amenajat are și piscine în aer liber, un loc de joacă pentru copii și terenuri de sport (tenis, volei, baschet).

Pe lângă piscine, vizitatorii pot folosi și bărcile de pe lacul de 1,4 hectare.

Locul este potrivit pentru sporturi nautice, plimbări cu barca și ciclism pe apă, dar lacul este ideal și pentru pescari. Centrul de wellness oferă o varietate de servicii de relaxare, cum ar fi diverse masaje, tratamente spa, împachetări corporale și tratamente cosmetice, precum și relaxare în cinci tipuri de saune, o baie Kneipp și jacuzzi.

Foto: Wellness Patince

În timpul sezonului de vară, oaspeții pot folosi și un ștrand în aer liber cu piscină, tobogan și perete de cățărat, iar cei mai mici se pot juca în piscina pentru copii. Pe lângă piscine, și în baia romană de nămol ne putem bucura de efectele benefice ale apei termale din Patince. Centrul spa termal se mândrește cu multitudinea sa de tobogane, și are trei piste: Anaconda (95 de metri) este cea mai lungă, Kamikaze cea mai abruptă, în timp ce Family este cea mai lată.
AMI MÉG ÉRDEKELHET