Peisaje urbane în schimbare rapidă – de ce se construiesc tot mai mulți zgârie-nori extrem de subțiri?

Clădirile extrem de subțiri și extrem de înalte sunt numite pencil tower (adică turn-creion) în engleză. Cum este posibil ca acești zgârie-nori să fie la fel de stabili ca structurile cu forme mai groase?

Foto: Pixabay

În mai multe metropole s-au înmulțit clădirile foarte înalte și zvelte. Este clar că se dorește construcția a cât mai multor birouri și apartamente pe o suprafață mică – dar cum este posibil acest lucru?

Foto: Shutterstock

Steinway Tower (la stânga)

Nu cu mult timp în urmă a fost predat cel mai subțire și mai înalt zgârie-nori din lume, Steinway Tower – sub altă denumire 111 West 57th Street – în mijlocul Manhattanului. Turnul Steinway are 84 etaje, o înălțime de 435 metri și un raport 24:1 înălțime-lățime. Dar nu este singurul zgârie-nori atât de zvelt din Manhattan - așa cum putem vedea și în poza de mai sus, au fost deja construiți câțiva și lângă el, această zonă fiind numită și Billionaires Row (Șirul Miliardarilor) din New York.

La prima vedere, pare împotriva legilor fizicii ca turnurile-creion să fie solide și să ofere siguranță, fără oscilări puternice, în mijlocul unui oraș cu o populație de mai multe milioane. Datorită celor mai recente realizări arhitecturale, ele sunt la fel de sigure ca o clădire cu o bază mai mare.

Foto: Unsplash

Hongkong

Clădirile cu un raport mai mare de 10:1 sunt deja turnuri-creion și numărul lor crește semnificativ în întreaga lume. De exemplu, în Melbourne și Hong Kong există atât de puțin spațiu deschis în centrul orașului, încât dezvoltatorii preferă să construiască în sus. Construcția unor turnuri-creion este deja planificată și în Sydney, Londra, Birmingham și Toronto, și probabil că în decurs de zece ani se vor înmulți în fiecare oraș important din lume.

Datorită suprapopulării urbane rezultă în mod logic că vor fi construite tot mai multe asemenea turnuri.

În New York, de exemplu, trebuie achiziționat și spațiul aerian care aparține loturilor de teren, adică dreptul de a construi pe spațiul deasupra acestuia. Dacă cineva poate plăti nu numai prețul ridicat al terenului, ci și spațiul aerian asociat, acesta este un adevărat simbol de statut – miliardarii își demonstrează și cu asta bogăția. Cu cât construiesc un turn cu un design mai neobișnuit, mai subțire și mai înalt, cu atât sunt mai distinși printre cei bogați.

AMI MÉG ÉRDEKELHET