5 lucruri interesante pe care probabil că nu le știai despre cel mai faimos parc din lume
Central Park din New York este decorul a nenumărate scene de film memorabile, dar încă mai ascunde câteva secrete.

Central Park este unul dintre cele mai faimoase parcuri din lume și un exemplu de manual de amenajare a spațiilor verzi urbane. Aproape toată lumea îi cunoaște numele și oricine a fost vreodată în New York probabil că s-a plimbat prin el, dar este totuși plin de secrete care ar surprinde chiar și un localnic din metropola americană. Iată 5 fapte interesante despre parc pe care majoritatea oamenilor nu le știu.
Sanctuarul ascuns al păsărilor
Foto: Shutterstock
În 1934, colțul de sud-est al Central Park a fost închis de Robert Moses, arhitectul-șef de atunci, cu intenția de a crea în cele din urmă o rezervație de păsări. Păsările și fauna sălbatică fuseseră neatinse timp de aproape 70 de ani pe locul de un hectar și jumătate, când Departamentul Parcurilor a descoperit că speciile invazive au proliferat alături de speciile locale de păsări. După ani de muncă pentru a restabili echilibrul naturii în zonă, care a fost botezată Hallett Nature Sanctuary, aceasta este acum un adevărat sanctuar de păsări, deschis publicului în timpul verii.
Lămpi călăuzitoare
Foto: Shutterstock
Central Park este o zonă vastă și, deși orașul este caracterizat de o dispunere în formă de grilă, parcul în sine este plin de poteci sinuoase și drumuri întortocheate, ceea ce face ca să fie ușor să te rătăcești. Înainte ca hărțile bazate pe GPS să devină ceva obișnuit, dezvoltatorii s-au gândit să folosească stâlpii de iluminat pentru a-i ghida pe trecători. Pe fiecare dintre ele vine inscripționat un număr, primele două cifre indicând care este cea mai apropiată intersecție, a treia cifră arătând cât de aproape ne aflăm de centrul parcului (cu cât numărul este mai mare, cu atât mai aproape), iar ultima cifră ne spune dacă ne aflăm mai aproape de partea de est sau de partea de vest (prima este o cifră pară, iar a doua o cifră impară).
Banca șoptitoare
Foto: Wikimedia
Una dintre atracțiile preferate ale parcului este Grădina Shakespeare, numită astfel pentru a comemora 300 de ani de la moartea dramaturgului și care găzduiește toate florile și plantele menționate în opera sa. În apropiere se află Teatrul Delacorte, unde evenimentul Shakespeare in the Park a devenit o tradiție. Tot aici se află și una dintre cele mai neobișnuite bănci din grădină: banca din piatră arcuită, numită după Charles B. Stover, fostul comisar financiar al parcului, este proiectată astfel încât persoanele care stau la fiecare capăt să poată înțelege clar ce spune celălalt, chiar dacă șoptesc.
Cascada cu apă potabilă
Foto: Shutterstock
În Central Park există cel puțin cinci cascade, toate fiind alimentate de apa de la robinet a orașului. Apa limpede ajunge direct din Munții Catskills în rezervorul Jacqueline Kennedy Onassis din parc și, deși este într-adevăr bună de băut, probabil că ai primi priviri ciudate dacă ți-ai ține un flacon sub cascade.
Peștera secretă
Foto: Shutterstock
Aproape de marginea nordică a parcului, 38 de hectare de pădure cu poteci șerpuitoare formează Ramble, una dintre cele mai verzi părți ale Central Park. Printre dealurile sale acoperite de copaci este ascunsă o mică peșteră, cunoscută și sub numele de Peștera Indienilor, construită inițial pentru copii, dar care a fost locul multor crime după deschiderea parcului. Peștera a fost închisă în cele din urmă de către oraș în anii 1930, dar scara de piatră care duce la intrarea ei poate fi găsită și astăzi.
- Îți planifici acum vacanța? Iată care sunt cele mai scumpe și cele mai ieftine destinații turistice din lume! ›
- „Inspirația vine din ceea ce te înconjoară” – interviu cu Alina Ceușan ›
- Peisaje urbane în schimbare rapidă – de ce se construiesc tot mai mulți zgârie-nori extrem de subțiri? ›
- K'gari este din nou numele celei mai mari insule de nisip din lume ›