Zöld, japán, és a kávénál is jobb – mi az?

Egyre több helyen fogyaszthatjuk a porított zöld teából készült élénkzöld maccsa italt. De annak is tudunk újat mondani róla, aki rendszeresen fogyasztja a rituális japán teaceremóniák köztiszteletben álló teáját.

Fotó: Shutterstock

A maccsa egy speciálisan termesztett és feldolgozott, majd porrá őrölt zöld tea. A legelső teamagvakat még a kínai Tang-dinasztia (618-907) idején szállították Japánba, hogy orvosságként használhassák. Sokáig csak a papok, nemesek és szamurájok ismerték a jótékony hatásait, melyet féltve őrzött titokként kezeltek – ma már azonban Romániában is sok helyen megkóstolhatjuk.

MITŐL OLYAN ZÖLD?

A maccsa készítéséhez használt zöld teát speciális körülmények közt termesztik: szüretelés előtt egy hónappal lefedik, így a növény klorofil előállításával pótolja a napfény hiányát az árnyékban, ettől válik élénk smaragdzölddé.

KÍMÉLETESEBBEN ÉLÉNKÍT

Fotó: Shutterstock

A maccsa a lehető legegészségesebb élénkítőszer: fokozza a mentális éberséget, és 8–10 órán keresztül növeli az energiaszintünket. Utóbbit a csersavaknak köszönhetjük, amelyek elnyújtják a koffein hatását. A teában lévő theanine aminosav enyhíti a koffein hirtelen „beütését”, viszont nem csökkenti az éberséget, így barátságosabban turbózhatjuk vele magunkat. Koffeintartalma ugyanakkor kisebb, mint a kávéé: egy átlagos csésze kávé 95 mg koffeint tartalmaz, míg 2 g porból elkészített maccsa 70 mg-ot.

NEM MINDEGY AZ EREDETE

Ha tehetjük, kerüljük a Kínából származó maccsát. Ott a súlyos légszennyezésből adódóan sok nehézfém kerül a talajba és a vizekbe, majd onnan felszívódnak a növényekbe. Mivel a maccsánál az egész levelet elfogyasztjuk, a Kínában termesztettekkel több ólom kerülhet például a szervezetünkbe.

IGAZI SUPERFOOD

Fotó: Shutterstock

Antioxidáns-tartalma 137-szerese az áztatva fogyasztott zöld teáénak, és 70-szerese a narancsénak. A benne található polifenolok pedig segítik az anyagcserét, gyorsítják a zsírégetést és csökkentik a cukor- és szívbetegségek, illetve a rák kialakulásának kockázatát.

AZ ÖTÖDIK ÍZ

A maccsa amellett, hogy „zöld”, füves aromájú, umamiban, azaz az ötödik ízben is gazdag. Ez a többnyire nehezen körbeírható aroma a keleti konyhában alapvető fontosságú, a teában a theanine aminosav biztosítja.

NEM CSAK IHATJUK!

Fotó: Shutterstock

Jó hír, hogy süteményekbe, krémekbe, fagyiba vagy épp zabkásába is keverhetjük! Fontos azonban tudni, hogy jótékony hatása így kevésbé érvényesül. Ha latteként isszuk például, érdemesebb növényi tejjel készíteni, mert a tehéntej ront az antioxidánsok felszívódásán.

Készíts maccsatonikot!

Hozzávalók (egy adaghoz):

  • 80 ml víz
  • 2 g maccsapor
  • 2,5 dl tonik
  • jég

Fotó: Pexels

Forraljuk fel a vizet, majd pohárba töltve hűtsük kissé vissza. Egy tálkába mérjük ki a maccsát, öntsük rá a vizet. Bambuszból készült teakeverő ecsettel (vagy ennek hiányában kisebb méretű habverővel) először nyolcasokat formálva keverjük csomómentessé, majd habverő mozdulatokkal habosítsuk fel. Egy 4 dl-es pohárba dobjunk néhány jégkockát, öntsük rá a maccsateát, és töltsük fel a poharat tonikkal.

AMI MÉG ÉRDEKELHET