Cele mai faimoase locuri din lume deasupra cărora au fost interzise zborurile

Datorită progresului tehnologic, în teorie nu există niciun loc pe Pământ în care să nu poți zbura, dar în practică există câteva zone deasupra sau în jurul cărora zborul este strict interzis, în principal din motive religioase, de mediu sau politice.

Foto: Shutterstock


​PARCURILE tematice DISNEY

Deși parcurile tematice Disney sunt, cu siguranță, o priveliște de admirat de sus, din 2003 este strict interzis să zbori deasupra lor. În urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, securitatea în multe puncte de atracții turistice din SUA a fost întărită. De exemplu, există restricții de a zbura la o altitudine mai mică de 3.000 de picioare (aproximativ 914 metri) față de parcurile Disney din Florida și California.

Foto: Unsplash

Downing Street, Londra

Avionale nu au voie să ajungă nici deasupra Downing Street din Londra, unde se află biroul prim-ministrului britanic. Chiar și la sol, una dintre cele mai importante și mai protejate străzi ale țării este accesibilă doar cu permisiune specială. În mod similar, legislația britanică interzice zborurile deasupra Casei Parlamentului, a Palatului Buckingham și a Castelului Windsor.

Foto: Unsplash

​WASHINGTON D.C.

Districtul Columbia, care include capitala Statelor Unite, este un teritoriu federal, iar spațiul său aerian este cel mai restricționat din lume. Având atât de multe birouri guvernamentale și ale Congresului, agenții federale și personalități politice cu sediul aici, nu este o coincidență faptul că securitatea este luată foarte în serios. Agenția Națională de Securitate a stabilit zone de interdicție aeriană în cercuri concentrice în jurul orașului.

Foto: Unsplash

Machu Picchu

Pe lângă importanța culturală și istorică remarcabilă a acestei oraș-ruină din Peru, zborurile nu sunt permise în zonă pentru a proteja fauna și flora din Anzi, multe dintre aceste specii trăind doar în această zonă. Deși în prezent se construiește aeroportul Chinchero în regiunea Cuzco, istoricii și ecologiștii se opun cu vehemență proiectului, invocând protecția monumentelor incașe și a ecosistemelor fragile.

Foto: Unsplash

PARTHENÓN

Nu există nicio interdicție de survolare a templului Pallas Athena de pe Acropole, dar avioanele trebuie să păstreze o distanță de cel puțin 1.525 de metri față de monumentul antic. Ca și în cazul lui Machu Picchu, această măsură protejează cel mai faimos monument istoric al Atenei de accidente și situații neprevăzute.

Foto: Unsplash

Mecca

Foto: Unsplash

Din motive religioase și istorice, zborurile deasupra Meccăi, centrul spiritual al lumii islamice, sunt strict interzise, iar acest lucru este valabil în special pentru sanctuarul Kaaba din curtea interioară a Marii Moschei. În cazul în care cineva zboară deasupra acestuia, legislația Arabiei Saudite impune nu numai o amendă uriașă, ci și alte consecințe grave.

AMI MÉG ÉRDEKELHET