Melyik európai országban a legveszélyesebbek a zsebtolvajok a turistákra?

Egy kutatásból kiderült, melyik európai országokban esett a legtöbb ember zsebtolvajok áldozatául. Szerencsére arra is van módszer, hogyan kerüljük ki őket.

Fotó: Shutterstock

Minden évben emberek ezreinek táskájából, zsebéből „tűnnek el” telefonok, pénztárcák és egyéb értékes dolgok. Az attrakciók körül hemzsegnek az emberek, a tömeg pedig kiváló játszóteret biztosít a tolvajoknak. Na de melyik országok viszik a prímet meglovasított értékek tekintetében?

Fotó: Shutterstock

Ahogy arról az Euronews is beszámolt, az utasbiztosítási cégeket összehasonlító Quotezone brit oldal kiadott egy jelentést, amelyben az európai országokat rangsorolja aszerint, hogy mennyire biztonságosak zsebtolvajlás szempontjából. A besoroláshoz a vállalat minden ország öt legnépszerűbb látványosságának értékeléseit vizsgálta meg, és megnéznék, hányszor említik meg a kommentekben a zsebtolvajokat.

Eszerint a legnagyobb valószínűséggel Olaszországban fognak megszabadítani minket egy-egy értéktárgyunktól.

Az ország legnépszerűbb látványosságainál, azaz a Colosseumnál, a Trevi-kútnál, a Pantheonnál, a milánói dómnál és az Uffizi Képtárnál 2022-ben összesen 1906 ember írt kommentet arról, hogy elloptak valamit tőle. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egymillió látogatóból legalább 463 turista esett zsebtolvajok áldozatául, ami pedig egész európában a legmagasabb értéknek számít. A második helyen a francia főváros, Párizs áll. A vizsgált legnépszerűbb öt franciaországi látványosság mindegyike ugyanis Párizsban található meg. Itt egymillió turistából legalább 283-nak hiányzott valamely értéktárgya. A harmadik helyet egy meglepő szereplő foglalja el: Hollandia. Miközben – bár Barcelonának nincs túl jó híre, ha a zsebtolvajokról beszélünk – Spanyolország csak a negyedik helyezést érte el. A kutatás szerint a legjobb zsebtolvaj-indexszel Lengyelország rendelkezik, ahonan mindössze 18 ember írt arról kommenett, hogy elloptak tőle valamit a legnépszerűbb látványosságok környékén.

Hogyan védekezhetünk?

Fotó: Shutterstock

Greg Wilson, a Quotezone alapítója és ügyvezető igazgatója azt javasolja, hogy az olyan értékes tárgyainkat, mint például a drágább ékszerek, hagyjuk inkább a hotelszoba széfjében. Emellett a hátizsákok helyett érdemes cipzáros, keresztpántos oldaltáskában útnak indulnunk, hiszen ezeket magunk elé is fordíthatjuk, ilyenkor pedig nem fognak bepróbálkozni a tolvajok (A legjobb lopásbiztos táskákról itt olvashatsz).„Lehetőleg sose hagyjuk látótávolságon kívül táskánkat, értékeinket, mivel ahhoz, hogy az utasbiztosító adott esetben megtérítse az okozott kárt, elvárja az alapvető felelősséget” – ad Wilson egy másik jó tanácsot. Ezen felül jó ötlet egy digitális másolatot, szkennelt dokumentumot tartani számítógépünkön a fontos iratainkról, lehetőleg valami online tárhelyen, hogy minden esetben hozzá tudjunk férni. A „find my phone” alkalmazás letöltése és beüzemelése is javasolt, valamint érdemes beállítani, hogy a képeket, videókat a telefonunk automatikusan feltöltse a felhőbe, mert így megkímélhetjük magunkat attól a kellemetlen helyzettől, hogy évek emlékei is odavesznek azzal, ha ellopják telefonunkat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET