A sosit vremea estivală, iar unul dintre cele mai bune lucruri pe care le aduce este o varietate de deserturi răcoritoare. Cei dornici de dulciuri au de ales între mai multe tipuri de produse, inclusiv înghețată, gelato și sorbet - dar care este mai exact diferența dintre ele?
ÎNGHEȚATĂ
Foto: Annie Spratt / Unsplash
Practic, înghețata are un conținut mai mare de grăsimi decât gelato, deoarece are în compoziție mai multă smântână decât lapte. Baza de cremă pentru înghețată este de obicei făcută din smântână, lapte și zahăr, adesea cu adaos de ouă sau gălbenușuri de ou. Viteza de amestecare mai rapidă înseamnă că înghețata este mai aerisită decât gelato, iar înghețata are nevoie de un mediu mai rece pentru a se întări bine - astfel că poate fi resimțită mult mai rece la servire decât gelato.
Gelato
Foto: Archana Reddy / Unsplash
Deși gelato este adesea denumită înghețată, versiunea italiană diferă de înghețata standard în mai multe privințe. Gelato este, de asemenea, făcută dintr-o bază de cremă, dar acest amestec conține o proporție mai mare de lapte și mai puțină smântână, nu există ouă și mai puține grăsimi. De asemenea, este amestecat mult mai încet, astfel încât este mai puțin aerată și rezultatul este un desert gros și cremos. În plus, gelato este de obicei servit la o temperatură ușor mai caldă pentru a-și păstra textura mai mătăsoasă.
Sorbet
Foto: Sebastian Coman Photography / Unsplash
Cel de-al treilea desert popular de vară, sorbetul, se deosebește de cele două precedente prin faptul că nu conține deloc lapte. De obicei, este preparat din fructe, suc sau piure de fructe, cu adaos de miere sau zahăr. Deoarece sorbetul este făcut din apă în loc de lapte, este, de asemenea, sărac în calorii și grăsimi.