Pivniță de vinuri în mare – noile metode din oenologie
Deosebit de răspândită în Europa, metoda de maturare subacvatică a vinurilor și șampanilor este o nouă tendință la nivel mondial.

Va fi oare mai gustos vinul „marin" decât cele care au stat în pivniță, în butoi, o perioadă similară?
În perioada de maturare vinul are nevoie de o temperatură constantă scăzută, fără oxigen, într-o încăpere întunecată, și nu strică nici să fie mișcat, pentru ca drojdia să fie în contact în mod uniform cu lichidul. Toate aceste condiții sunt asigurate sub apa unui liniștit golf maritim, chiar și la câțiva zeci de metri adâncime.
Ideea a fost inspirată de o descoperire arheologică marină: scafandrii au dezgropat lângă coastele Insulelor Åland (Finlanda) o goeletă scufundată de aproape două sute de ani.
Pe lângă artefactele valoroase, în navă s-au găsit și șampanii Veuve Clicquot îmbuteliate între 1825-1830: în mod surprinzător băuturile aurii erau extrem de proaspete, dulci și strălucitoare, de o calitate excelentă. Cum pe piața vinurilor toate curiozitățile se pot măsura în dolari, există speranța că, într-un mod similar cu cele găsite în epavă, proprietățile excelente ale unor vinuri pot fi păstrate și dezvoltate în continuare în depozite subacvatice. Prin urmare, mai mulți producători de vinuri au început să experimenteze, deocamdată cu loturi mai mici.
Potrivit specialiștilor, primele semne ce au reieșit din degustarea vinurilor subacvatice sunt extrem de promițătoare. Aceste vinuri au pierdut mai puțin din aromele lor proaspete, iar notele lor florale și fructate au rămas accentuate. Și nu erau acide sau acre.
Foto: Getty Images
Primul factor de risc, care influențează puternic și prețul, este că drumul către experiențe reușite duce prin multe eșuate. De exemplu, întunericul ideal se găsește la o adâncime minimă de 200 de metri, dar o sticlă de 0,75 litri rezistă presiunii doar până la 25 de metri. Din această cauză, sticlele sunt plasate într-un tambur din oțel inoxidabil, alte soluții de succes fiind acoperirea sticlelor cu lut - sau din start vinul este umplut în sticle magnum, care rezistă presiunii apei și până la o adâncime de 60 metri. Dar asta este doar una dintre dificultăți. Pentru ca molecuele de aer să nu iasă și apa sărată a mării să nu se infiltreze în sticlele de vin, pe lângă lemnul de plută cel puțin câteva rânduri de cauciuc sunt folosite pentru sigilarea sticlei. Un alt factor ce poate crește riscul este că experimentele de până acum au avut loc în ape deschise, unde hoții sunt foarte activi, și este foarte scump să organizezi patrule de scafandri pentru protejarea „rezervoarelor marine de vin".
Cei care maturează deja vinul în acest fel
Veuve Clicquot – Franța
Producătorul șampaniilor de renume mondial Veuve Clicquot a scufundat într-o cușcă din metal două șampanii diferite în Marea Baltică, la o adâncime de 40 metri, unde este o temperatură constantă de 4 grade Celsius. Din aceleași loturi au fost păstrate câteva sticle și în pivnițe tradiționale, pentru a le compara cu cele subacvatice la fiecare doi ani.
Gaia Winery – Greciag
Foto: Facebook
Firma greacă experimentează din 2009 scufundarea în Marea Mediterană a produselor sale închise în cuști metalice. În primii ani ori cușca a fost luată de furtună, ori dopurile au permis infiltrarea apei de mare, până când din stocul scufundat în 2011 s-a reușit comercializarea a 211 sticle.
Crusoe Treasure – Spania
Foto: Facebook
Spaniolii Borja Saracho și Joxean Sáez de Ocáriz au inițiat în 2008 un proiect de cercetare pentru evaluarea proceselor de maturare subacvatică a vinului. „Crusoe Treasure" pe care l-au creat în 2013 este cea mai mare pivniță subacvatică din Spania, la 20 de metri sub nivelul Golfului Plentzia. Vinurile Tempranillo și alte soiuri clasice spaniole sunt maturate timp de 18 luni.
Wapisa – Argentina
Foto: Instagram
În Argentina, crama Wapisa a experimentat în regiunea Patagonia, pe coasta atlantică Rio Negro. Au scufundat în lăzi, la adâncimi de 6/15 metri, un total de 1.500 de sticle Malbec cuvee din 2017 pe lângă coastele Las Grutas. Degustatorii au declarat în mod covârșitor drept învingătoare loturile marine.
Edivo Vina – Croația
Foto: Facebook
Crama Edivo Vina de pe coasta dalmată și-a realizat beciul într-o barcă de pescuit scufundată în 2003, nu departe de Dubrovnik. Sticlele sunt închise în amfore rustice de teracotă și păstrate maxim 2 ani la o adâncime de 14-20 metri. Turiștii sunt duși la fața locului de scafandri locali, fac turul pivniței subacvatice și apoi merg la degustare de vinuri.