2022-03-29
Cum dorm alții? – 10 obiceiuri de odihnă din întreaga lume!
Firma producătoare de lenjerie de pat Brooklyn Bedding a realizat un sondaj al obiceiurilor de somn din lume, care arată clar că avem atât obiceiuri sănătoase cât și mai puțin benefice de a dormi: la unele popoare un pui de somn la locul de muncă este pe deplin acceptat, și sunt țări unde un tatami dur este considerat cel mai confortabil loc de dormit…
Nimic nu arată mai bine diferențele culturale decât faptul că în Japonia, de exemplu, este normal ca cineva să doarmă un pic în timpul orelor de program. Se presupune că persoana respectivă este atât de suprasolicitată de multă muncă, încât a avut nevoie de puțină odihnă. La noi, în Europa, acest lucru ar fi un semn de lene și ar fi urmat chiar de o mustrare. Obiceiurile japoneze apar des în studiu: de exemplu călătoresc atât de mult dimineața și seara, mai ales în metropolele gigantice, că folosesc timpul petrecut în metrou pentru somn – un brazilian din Sao Paulo (la fel, o metropolă cu 22 milioane de locuitori și distanțe uriașe) n-ar face acest lucru, pentru că s-ar teme să fie jefuit în somn...
Foto: Getty Images
Majoritatea indonezienilor învață în scurt timp o tehnică de meditație, cu ajutorul căreia cad rapid într-un somn profund. Aceasta îi ajută să supraviețuiască perioadelor de stres și să-și regenereze organismul, deoarece mulți hormoni dăunători sunt eliberați din cauza anxietății, fricii, care pot fi neutralizate prin somn.
71% dintre nord-americani se culcă cu animalul de companie, și cu toții susțin că dorm mult mai bine alături de cel mai bun prieten.
Foto: Unsplash
Chinezii cred în saltelele tari ca piatra, fiind convinși că suprafața dură este benefică pentru spatele lor. Majoritatea popoarelor asiatice sunt mulțumite dacă dorm bine câteva nopți pe săptămână.
La japonezi nu este jenant să adormi la serviciu sau la o petrecere. Inemuri este numele somnului vigilent, când ești prezent dar totuși tragi un pui de somn. Japonezilor le place să doarmă pe tatami și saltea subțire. În mod tradițional, tatami este fabricat din paie de orez sau ierburi, acesta fiind o suprafață dură, dar nu complet solidă – ca majoritatea asiaticilor, și ei preferă ca umerii, spatele și șoldurile să fie sprijinite corespunzător, și astfel să doarmă într-o poziție mai naturală decât dacă s-ar culca pe ceva moale.
Foto: 123rf
Australienii apreciază mult somnul în grup. Copiii, bătrânii, persoanele vulnerabile se culcă în mijlocul saltelelor amplasate una lângă alta, ei sunt urmați de femei, cercul fiind închis de bărbații care îi protejează pe cei mai slabi.
Somnul de după prânz al spaniolilor era în trecut obiceiul agricultorilor, întrucât în acele ore căldura de pe câmp făcea imposibilă munca. Și acum, în perioada de vară magazinele din orașe și sate se închid în orele de după prânz în majoritatea țărilor mediteraneene, pentru a rămâne deschise mai mult seara. În marile orașe însă, acest obicei a dispărut complet.
Foto: 123rf
La popoarele scandinave este normal să se doarmă în frig – și copiii sunt obișnuiți de mici cu acest lucru: chiar și bebelușii sunt scoși în cărucior să doarmă la minus 6-10 grade. Nu se tem că vor răci, dimpotrivă se pare că bebelușii dorm mai bine și mai mult în aerul rece și proaspăt.
În timpul călătoriilor, nu ai unde să pui pătura decorativă grea din hotel sau din apartamentul închiriat. Stratul superior care acoperă patul, realizat de obicei dintr-un material textil greu, este răspândit în întreaga lume. Noi, europenii, folosim de obicei doar pentru așternut acest strat, în alte părți însă se și doarme sub mai multe straturi.
Foto: 123rf
Britanicii nu dau mai jos încălzirea, mai degrabă, își scot hainele. Și ei cred că se doarme mai bine dacă nu este prea cald, așa că preferă să se odihnească fără haine: 30% dintre britanici se culcă dezbrăcați.
În America Centrală și de Sud, mulți dorm chiar și astăzi în hamacul cu o istorie de mai multe sute de ani. În trecut, oamenii alegeau acest mod de a dormi în natură pentru a se proteja de animale mai mici, insecte sau gândaci – acum o fac mai ales din obișnuință.
Foto: Unsplash
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!