Cafeaua, cum nu am cunoscut-o până acum! Cafeaua, cum nu am cunoscut-o până acum!
Foto: Pexels

2022-03-29

  • Drive
  • Alte
  • Cafeaua, cum nu am cunoscut-o până acum!

Cafeaua, cum nu am cunoscut-o până acum!

CENTURA CAFELEI

Arborele de cafea se înmulțește de pe fructele arborilor „mamă" astfel: pulpa fructelor de cafea se scoate din semințele acoperite cu un strat de coajă, apoi se sădeşte. Cafeaua este o plantă foarte sensibilă și pentru dezvoltarea sa de la stadiul de sămânță până la plantă matură sunt necesari cinci ani. Locația plantării arborelui nu este deloc întâmplătoare: este important să crească în zone apropiate de Ecuator, la o înălțime de 900 metri, unde clima este aproximativ stabilă în ceea ce privește umiditatea și temperatura. Există o zonă pe Terra ce are această climă specifică, care poartă denumirea de „centura cafelei".

DE LA DESERT LA FELUL PRINCIPAL

În restaurante, pregătirea meniului cu cafea se practică la scară tot mai largă, lucru pe care îl putem realiza și acasă, cu puțină creativitate. Aventura culinară bazată pe cafea merită începută cu desertul: cu o ceașcă de espresso putem îmbunătăți gustul pișcoturilor, ori putem da un plus de savoare cremelor. Secretul stă în a trata cafeaua ca pe un condiment. În cazul mâncărurilor sărate, cafeaua în sos se potrivește bine cu carnea roșie. În locul oțetului balsamic, să folosim o ceașcă de espresso, pentru a intra într-o lume incredibilă a gusturilor.

Este important să nu fierbem mai mult de 1-2 minute mâncarea asezonată cu cafea și să folosim întotdeauna espresso proaspăt. La fel, să avem mare grijă ca zațul să nu ajungă în mâncare, deoarece aceasta va deveni amară. Însă și zațul de cafea are numeroase utilizări ingenioase: dacă feliile de carne sunt frecate cu zaț de cafea, acesta conferă un gust afumat, rafinat cărnurilor.

Foto: Pexels

CAFEAUA NE ESTE DE MARE AJUTOR ÎN BUCĂTĂRIE

Dacă de exemplu vrem să scăpăm de mirosul pregnant al cepei și al usturoiului de pe mâini, primul lucru pe care îl putem face este să ne frecăm bine pe mâini cu un pumn de zaț de cafea. Cafeaua neutralizează mirosurile, îndepărtează celulele moarte ale pielii la fel ca un exfoliant. Zațul se mai poate folosi și la dezodorizarea frigiderului: să umplem un bol mai mic cu zaț de cafea după ce s-a răcit, schimbând la fiecare săptămână conținutul bolului.

„DEŞEUL" PREȚIOS

Zațul nu trebuie aruncat la gunoi sub nicio formă – datorită conținutului ridicat de azot, este un element important în compostul natural. Poate nu știați, dar plantele devin la fel de pline de viață după tratamentul cu cafea ca și noi oamenii, pe deasupra și solul va fi mai uniform și va reține umiditatea dacă se amestecă cu zaț de cafea. Pentru o asimilare cât mai eficientă a nutrienților de către plante, zațul se amestecă cu pământul de flori, dar și fertilizarea gazonului se poate realiza cu cafea. În cazul plantelor la ghiveci să avem grijă, prea mult zaț poate rezulta într-un sol prea acid.

Foto: Unsplash

CAFEAUA ȘI RITUALUL DE ÎNFRUMUSEȚARE

Cafeaua de dimineață se poate folosi și în scopuri cosmetice. Zațul de cafea se amestecă cu 1-2 linguri de ulei de măsline și o lingură de miere: iată o cremă handmade, ce arde grăsimile. Amestecul nu are doar efect exfoliant asupra pielii, dar datorită conținutului de cofeină stimulează circulația sanguină periferică. Comoara din aparatul de cafea are proprietăți de îngrijire a pielii. Amestecat cu puțin lapte și miere, zațul se folosește ca o mască pentru față. Se lasă pe piele cca 20 de minute, iar după spălare pielea feței va deveni mai fermă, mai luminoasă și mai fresh datorită efectului cofeinei.

Foto: Unsplash

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!

Citește și asta

Citește și asta