Calitate în loc de cantitate – ecoturism în România Calitate în loc de cantitate – ecoturism în România
Foto: Unsplash

2022-03-29

  • Drive
  • Alte
  • Calitate în loc de cantitate – ecoturism în România

Calitate în loc de cantitate – ecoturism în România

Cu siguranță am simțit cu toții cât de obositor poate fi turismul de masă. Bifarea rapidă a atracțiilor, câteva poze din mers, apoi trecerea la următorul obiectiv turistic – adică grabă în loc de trăirea reală a experiențelor autentice și cunoașterea aprofundată a locului. Din fericire, există o alternativă! Este bine de știut că și în România găsim numeroase destinații unde, în locul turismului de consum, putem beneficia de avantajele ecoturismului.

TENDINȚE GLOBALE
Potrivit definiției oficiale, ecoturismul este o excursie responsabilă în zone cu arii protejate, în cursul căreia, pe lângă protejarea mediului, contribuim și la îmbunătățirea calității vieții comunităților din regiune. Adică nu doar trecem în viteză prin lista atracțiilor, ci lăsăm timp destul pentru cunoașterea unui mediu cultural diferit de al nostru, în timp ce facem totul pentru protejarea valorilor locale. Toate acestea sunt în linie și cu tendințele globale. Pe baza datelor furnizorilor de servicii turistice, numărul celor care acordă atenție impactului cultural și de mediu al turismului în timpul călătoriilor crește de la an la an la nivel mondial. Înainte de pandemie, în 2019, site-ul Booking.com a ajuns la concluzia că sustenabilitatea influențează foarte mult rezervările. Pe baza sondajului lor de atunci, la nivel internațional, 73% dintre călători au planificat ca cel puțin o dată pe an să viziteze o destinație ecoturistică. Pentru 70% dintre cei care rezervă un loc de cazare, impactul redus asupra mediului al destinației alese este unul dintre factorii decisivi în alegerea cazării. Toate acestea au fost exacerbate de epidemie: din cauza restricțiilor, majoritatea călătorilor aleg destinații interne, apropiate, așa că și drumul dus-întors are un impact mai mic asupra mediului.

Foto: Unsplash

VALORI UNICE

În plus, România are potențial pentru a deveni o destinație atractivă de ecoturism și la nivel internațional. De exemplu, din punctul de vedere al biodiversității, se află printre primele în Europa: cele 27 de parcuri naturale și naţionale, precum și cele peste 350 de situri aparținând reţelei Natura 2000, împreună cu tradiţiile și cultura locală, reprezintă un patrimoniu a cărui valoare, inteligent folosită, poate da un nou impuls dezvoltării economice și sociale locale.

Așa vede lucrurile și László Potozky, directorul Fundației pentru Parteneriat, care susține dezvoltarea ecoturistică din România. „Deseori nici nu realizăm de ce valori dispunem. Când am fost vizitat de biologi englezi, erau efectiv entuziasmați că la noi, pe un singur metru pătrat al unei pășuni din zona montană, cu o ușoară exagerare, se regăsesc mai multe specii de plante decât pe întreaga insulă britanică. Iar alți prieteni, americani, sosiți odată doar pentru câteva zile, au rămas o întreagă săptămână deoarece, pe lângă frumusețea peisajului, au fost fascinați de gustul roșiilor cultivate local" – a spus László Potozky. El susţine că modul de viață țărănesc tradițional care există încă în unele zone din România este deja rar în Uniunea Europeană, țara noastră având din acest motiv un potențial turistic semnificativ.

Tocmai aceste experiențe aparent mici, dar deosebite, fac unic ecoturismul, care se poate transforma astfel și într-o experiență educațională. Cu cât vom cunoaște o regiune mai mult, de exemplu prin discuții cu gazdele noastre, vânzătorii și furnizorii de servicii locali, cu atât mai mult considerăm importantă protejarea ei.

Foto: Unsplash

ECO-MANAGEMENT

Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, care colaborează cu MOL România în cadrul programului Spaţii Verzi, a pornit încă din 2014, împreună cu Asociaţia de Ecoturism din România și Romanian–American Foundation, programul în cadrul căruia șapte regiuni – Pădurea Craiului, Băile Tușnad și Împrejurimile, Eco Maramureş, Colinele Transilvaniei, Ţara Haţegului–Retezat, Ţara Dornelor și Ţinutul Zimbrului – sunt sprijinite cu un total de peste 3,5 milioane de dolari pentru a se transforma în destinaţii ecoturistice. Managerii de destinaţii au un rol important în proiectarea și funcţionarea eco-destinaţiilor: ei sunt cei care organizează diferitele activităţi, ţin legătura cu reprezentanţii consiliilor locale, locurilor de cazare și furnizorilor de servicii turistice, cu care decid noiledezvoltări și direcţii. De asemenea, ei coordonează și organizarea diverselor evenimente.

Foto: Unsplash

REGIUNI DIN ROMÂNIA

Desigur, ecoturismul funcționează bine și oferă experiențe de neuitat vizitatorilor dacă este organizat corespunzător. Esența turismului lent, caracteristic eco-destinațiilor, este că vizitatorii petrec mai mult timp în regiunea respectivă, cumpără produse și participă la programe locale, generând astfel venituri pentru acea comunitate. Acest lucru necesită, desigur, o coordonare bine gândită a serviciilor, atracțiilor locale, traseelor turistice și a ofertelor de produse locale, și care trebuie să funcționeze în mod sustenabil. Diferitele destinații sunt evaluate de mai multe organizații din întreaga lume, România însă a fost printre primele țări care a introdus, încă din 2012, un sistem guvernamental – sistemul de evaluare a fost realizat pe baza propunerilor Asociației de Ecoturism din România (AER), luând în considerare și recomandările Consiliului Internațional pentru Turism Sustenabil. În prezent, cinci destinații desemnate din România au certificat oficial de ecoturism (Zărnești–Piatra Craiului, Eco Maramureş, Ţara Hațegului–Retezat, Țara Dornelor și Ținutul Zimbrului), iar în alte cinci locații, totul este axat pe ecoturismul responsabil: acestea sunt Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei, Mărginimea Sibiului, Băile Tușnad și împrejurimile, respectiv Delta Dunării.

În paralel, un alt sistem național de rating oferă acreditare ecoturistică pentru locuri de cazare, indiferent dacă sunt sau nu situate într-o anumită destinație ecologică. Aceste pensiuni trebuie integrate arhitectural în peisaj, atât designul exterior, cât și cel interior trebuie să fie fidel caracteristicilor tradiționale ale regiunii și să aibă o funcționare adecvată și din punctul de vedere al protecției mediului.

Foto: Unsplash

EXPERIENȚE AUTENTICE

Dar de ce este diferită și specială pentru vizitatori o destinație ecoturistică? În primul rând, are la bază o arie protejată. Poate fi parc național sau arie protejată de mai mică anvergură, ideea fiind să aibă atracții naturale cu importanță turistică, precum și specii deosebite de animale și plante. În jurul acestora se organizează construirea destinației ecoturistice, dar și tradițiile locale, gastronomia și arhitectura sunt importante. Acestea diferențiază și fac unică o destinație, și pot fi apoi oferite vizitatorilor într-o ofertă comună.

Ce este inclus într-un astfel de pachet? De exemplu, cazare realizată și gestionată în mod ecologic, dar și ghizi turistici calificați care cunosc fiecare colț al zonei respective și care ajută cu o mulțime de oportunități de recreere activă, de la excursii cu caiace până la observarea urșilor, de la rafting până la speologie. Pentru că mergem în zone protejate, este primordială descoperirea naturii: pe jos, pe trasee turistice marcate sau cu bicicleta, eventual călare. În plus, destinațiile ecoturistice își așteaptă vizitatorii și cu numeroase evenimente: curse de sănii trase de câini, alergare în pădure sau festivaluri istorice. În tot mai multe locații ecoturistice din România se oferă brunch-uri specifice, în care sunt servite numai feluri regionale preparate de producători locali. Ideea este că vizitatorii vor găsi programe interesante care le vor permite să trăiască experiențe autentice.

Foto: Unsplash

ÎN ROLUL PRINCIPAL: NATURA

Din păcate, de multe ori există percepția că existenţa parcurilor și a ariilor naturale protejate pare a fi mai degrabă o problemă decât o oportunitate pentru zonele în care acestea se află: restricţiile de trafic, de exploatare sau de infrastructură par a împiedica autorităţile și comunitatea locală să se dezvolte. Dar aceasta este doar în aparenţă o dilemă. Experienţa internaţională arată că dezvoltarea profitabilă și sustenabilă nu are nevoie de eliminarea restricţiilor, ci de un model diferit, care să folosească inteligent potenţialul. Acest model diferă fundamental de cel al turismului tradițional. De exemplu, este mai puțin importantă mărimea capacității de cazare existente, esențială fiind utilizarea pe tot parcursul anului. Mai ales că alternanța sezoanelor de vârf și perioadelor din afara sezonului, tipice turismului de masă, ar crește brusc consumul de apă și energie a locațiilor ecoturistice. Însă aceste destinații nu pot procesa astfel de oscilații – turismul ciclic poate distruge valorile naturale și scoate profitul din regiune. Iar în cazul ecoturismului, natura joacă un rol cheie!

Foto: Unsplash

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!

Citește și asta

Citește și asta