2023-04-13
O şedinţă perfectă la saună
Pe durata unei şedinţe la saună, în etapa de încălzire, temperatura corpului creşte la nivelul pielii cu 10, iar în interior cu 1 grad Celsius, de aceea această stare este denumită şi febră artificială. Metabolismul de la nivelul epiteliului devine mai alert şi începe procesul de detoxifiere prin transpiraţie, tensiunea se normalizează şi se îmbunătăţeşte circulaţia capilară, iar muşchii se relaxează. În faza de răcire, sângele se oxigenează, ceea ce favorizează funcţionarea rinichilor, bătăile inimii revin la normal şi pereţii vaselor sanguine se strâng, ansamblul de reacţii fiziologice asigurând organismului senzaţia de prospeţime.
Foto: Pexels
De ce avem nevoie?
La intrarea în saună să nu luăm cu noi nimic de care nu avem nevoie înăuntru. Bijuteriile se pot încălzi provocând răni, iar din papuci pot să se evaporă substanţe nocive în aer – de aceea toate se lasă afară. Din motive de igienă, prosopul trebuie întins pe sub toată suprafaţa corpului, încercând totuşi să acoperim cât mai puţin din suprafaţa pielii cu materialul textil. Costumul de baie umed este izvorul a enorm de multe bacterii, deci pe cât posibil să încercăm să scăpăm de el – cu toate că în cele mai multe saune publice purtarea costumului este o regulă strictă.
Protocolul la saună
Înainte de intrarea în saună este bine să facem duş şi să ne ştergem complet până se usucă bine pielea. Acest proces trebuie repetat ori de câte ori intrăm în cabină. Putem cere de la personalul de la saună un prosop de baie sau putem folosi propriile prosoape, dacă sunt suficient de mari. Nu se bea şi nici nu se mănâncă nimic în timpul saunei. Pe cât posibil, nici să nu vorbim în cabină, este o şedinţă destinată relaxării complete pentru toţi din jur.
Aromaterapie
La şedinţele de saună experienţa este amplificată prin prezenţa unui specialist care poate folosi un evantai sau un prosop pentru a orienta amestecul de aburi către noi. Ce fel de şedinţe există? Infinit de multe... se pot stropi pietrele cu bere, care-şi transformă mireasma în cea a pâinii, cu şampanie sau rom; corpul ne este masat cu miere, ciocolată sau sare fierbinte, poate chiar cu iaurt sau pastă de avocado. Putem să alegem dintre uleiuri esenţiale de fructe sau plante medicinale – important este ca relaxarea să fie totală.
Foto: Unsplash
Baie de aburi, saună sau infrasaună?
Sauna se mai numeşte şi baie cu abur uscat, temperatura urcând aici la 80-90°C, iar gradul de umiditate a aerului fiind în jur de 30%, pe când în baia cu aburi sunt 40-60°C, iar umiditatea este de 80%. Căldura uscată provoacă transpiraţie intensă, dar aburii acţionează mai delicat. În momentul în care se toarnă apă peste pietrele fierbinţi, datorită aburilor creaţi avem senzaţia că aerul se înfierbântă, dar de fapt temperatura rămâne aceeaşi. În infrasaună se generează căldură prin electricitate, iar timpul petrecut aici solicită organismul asemenea mişcării, desfăşurându-se printr-un proces fizic eficient şi uniform.
Cât, cum şi cât de des?
Nu este bine să mergem la saună mai mult de 3-4 ori pe săptămână, însă infrasauna poate fi folosită zilnic. Merită să ne acordăm timp pentru ritual – o saună bună însumează 3-4 etape, însă începătorii să nu depăşească 1 sau 2. Sesiunea petrecută în căldură şi răcirea să dureze aproximativ acelaşi timp: 10-15 minute fiecare. Să nu uităm: sauna nu este o tabără de supravieţuire, aşa că cel mai bine e să ne formăm propria şedinţă de saună după cum ne simţim la momentul potrivit. Ideal e să mergem la saună cu 1,5-2 ore după servirea mesei, nu e recomandat să fim cu stomacul gol. După consum de alcool, sauna categoric nu face bine. Iar dacăam avut o activitate fizică intensă, să ne odihnim întâi cel puţin 15-30 de minute. Să nu consumăm alcool în cabină, metabolismul se află în proces accelerat, iar efectul alcoolului poate fi imprevizibil. Consumul de lichide trebuie lăsat la finalul şedinţei, întrucât în starea de febră artificială organismul se detoxifiază, deci se elimină apa din organism.
Foto: Unsplash
MODURI DE RELAXARE
- Sauna intensivă este cel mai adesea folosită de sportivi pentru încălzirea muşchilor. În asemenea situaţii există o singură etapă de încălzire, respectiv de răcire, iar aceasta din urmă e de scurtă durată.
- Sauna tonifiantă are două etape, iar la final este inclusă o scurtă odihnă. Împrospătează şi relaxează în acelaşi timp, iar după odihnă asigură tonifierea completă.
- În cazul saunei de relaxare, etapa de încălzire-răcire se repetă de trei ori, după care se recomandă 1-2 ore de odihnă. Metoda de relaxare este recomandată şi în tratamentul complementar al unor afecţiuni.
- Sauna exhaustivă este recomandată în tratarea dereglărilor de somn, solicitând organismul la maxim. În cazul acesteia sunt recomandate 4-5 etape consecutive de încălzire-răcire.
Foto: Pexels
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!