Oraşele filmului – 4 locuri unice în Europa Oraşele filmului – 4 locuri unice în Europa
Foto: Getty Images

2022-03-29

  • Drive
  • Alte
  • Oraşele filmului – 4 locuri unice în Europa

Oraşele filmului – 4 locuri unice în Europa

Locarno – Elveţia mediteraneană

2.300 de ore de soare pe an şi palmieri pe malul lacului Maggiore – oraşul Locarno de la poalele Alpilor dispune de cea mai călduroasă climă din Elveţia. Festivalul de film vechi de şapte decenii este cunoscut pentru deschiderea către noutate – aici au fost descoperiţi, printre alţii, şi regizorii Claude Chabrol, Stanley Kubrick şi Spike Lee. Unul dintre cele mai populare evenimente ale festivalului organizat în luna august are loc în Piazza Grande, în centrul oraşului, sub forma unor proiecţii în aer liber. De aici pornesc uliţele oraşului vechi, pline de mici magazine drăguţe, piaţete umbroase şi biserici solemne.

Oraşul poate fi cutreierat şi pe biciclete electrice – acestea pot fi închiriate la faţa locului. Putem astfel ajunge mai uşor la Castello Visconteao – clădit în secolul XII, care s-a păstrat parţial intact până în zilele noastre şi unde sunt expuse numeroase obiecte din era romană. Cealaltă clădire emblematică este biserica franciscană Madonna del Sasso (în imagine, pe pagina anterioară) ce se înalţă măreaţă, aurie deasupra oraşului. Edificiul a fost ridicat în secolul XV, după ce Sfânta Fecioară i s-a arătat unui călugăr. De la locul de pelerinaj se întinde o panoramă minunată asupra localităţii, lacului şi munţilor din jur. Dacă ne dorim o panoramă şi mai largă, putem urca pe culmea de deasupra oraşului cu telecabina.

Foto: Unsplash

Cannes – Mereu somptuos
Cel mai important festival de film din lume şi cea mai mare paradă de celebrităţi din Europa nu putea avea altă locaţie, însă plaja cu nisip fin, palmierii de pe Croisette, palatele luxuriante şi buticurile de lux, dar şi hotelurile în stil Art Deco oferă aceeaşi imagine impunătoare în oricare altă perioadă a anului. Cannes nu înseamnă doar somptuozitatea covorului roşu; oraşul vechi Le Suquet ori portul vechi Vieux Port sunt şi ele demne de vizitat. În oraşul vechi se poate ajunge pe uliţe abrupte, pe scări presărate cu pietriş. Aici merită să vizităm muzeul exotic Castre, catedrala ortodoxă şi piaţa Forville, cu măcelari, vânzători de măsline, pescari, brutari şi producători de vinuri. Nu trebuie ratate nici insulele Saint-Honorat şi Sainte-Marguerite aflate în vecinătatea oraşului Cannes, mai ales de iubitorii de romane şi filme istorice. Pe insula Sainte-Marguerite a fost încarcerat omul cu Masca de Fier – iar povestea a fost ecranizată în nenumărate variante cinematografice. Insula Saint-Honorat a devenit vestită datorită ospitalităţii călugărilor abaţiei cisterciene de aici.

Foto: 123rf

Karlovy Vary – Atmosferă istorică
Asemeni oraşelor Cannes şi Locarno, şi în oraşul ceh Karlovy Vary se organizează din anul 1946 un festival de film cu renume mondial. Localitatea aflată în nord-vestul ţării, la întâlnirea râurilor Eger şi Tepla, a fost fondată în anul 1370 de împăratul Carol al IV-lea, care a dat şi numele oraşului. Datorită celor peste 300 de izvoare de apă termală, aceasta a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai renumite localităţi balneare din lume. Clădirile clasiciste din oraşul înconjurat de munţi şi păduri emană o atmosferă de poveste. O treime din suprafaţa acestuia este acoperită de parcuri, iar lungimea aleilor şi promenadelor însumează 130 km. Tot la Karlovy Vary se fabrică şi cunoscutul lichior din plante medicinale Becherovka, povestea acestuia fiind prezentată în Muzeul Jan Becher. Una din atracţiile festivalului de film este şi unul dintre cele mai importante hoteluri de lux din Europa, Pupp Grandhotel. Aici, în clădirea construită în anul 1701, au fost filmate mai multe scene din pelicula Casino Royale din 2006, parte din seria filmelor James Bond. Pe lista oaspeţilor hotelului găsim aproape toate celebrităţile hollywoodiene, dar Johann Wolfgang von Goethe, Johann Sebastian Bach şi Richard Wagner au fost şi ei printre oaspeţii de seamă ai hotelului.

Foto: Unsplash

Berlin – Metropola artiştilor

Cu cei 300 de mii de vizitatori, festivalul de film din capitala germană este cel mai mare eveniment de gen din lume, bucurându-se de interes atât în rândul spectatorilor cât şi al specialiştilor. În ultimii ani Berlinul s-a transformat în centrul artistic creativ al Europei, reprezentând azi în lumea artei ce a fost Parisul în urmă cu o sută de ani. Este un oraş care merită vizitat, datorită numeroaselor experienţe şi atracţii. Clădirile istorice şi arhitectura contemporană, tradiţia şi inovaţia modernă oferă o atmosferă cu totul aparte. Destinaţiile berlineze povestesc istoria unei naţii pornind de la emblematica Poartă Brandenburg, Oficiul Cancelariei şi până la sediul parlamentului german, clădirea Reichstagului. Piaţa hipermodernă Potsdamer Platz trebuie neapărat vizitată, la fel şi dramaticul Holocaust Denkmal, turnul de televiziune de deasupra pieţei Alexanderplatz, domul catolic ori punctul de frontieră de odinioară dintre estul şi vestul oraşului: Checkpoint Charlie. Tezaurul lumii este prezentat în peste 170 de muzee, iar la toate acestea se adaugă faptul că Berlinul este cea mai verde metropolă a Germaniei, cu parcuri întinse, păduri şi lacuri în mijlocul oraşului. Vara, viaţa se mută afară în baruri, cafenele, cinematografe şi teatre în aer liber.

Foto: Unsplash

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!

Citește și asta

Citește și asta