Stadioane de top din Europa Stadioane de top din Europa
Foto: Getty Images

2022-03-29

Stadioane de top din Europa

Cel mai mare – Camp Nou
  • Echipă: FC Barcelona
  • Capacitate: 99.354 de spectatori
Un jucător a avut o importanţă specială în construcţia la mijlocul anilor 1950 a celui mai mare stadion european al momentului. După transferul lui László Kubala în 1951, toată lumea a vrut să-l vadă la treabă, împreună cu celelalte vedete ale epocii, iar clubul avea nevoie de un stadion cu o capacitate mult mai mare. Noua arenă a devenit unul dintre simbolurile independenţei catalane în perioada dictaturii lui Franco (1939–1975), un loc public unde localnicii au putut folosi limba catalană interzisă în acea perioadă. Stadionul poate fi vizitat în cadrul unor tururi organizate, muzeul clubului având anual 1,2 milioane de vizitatori.

Foto: Pexels

Cel mai „verde” – Allianz Riviera
  • Echipă: OGC Nice
  • Capacitate: 35.624 de spectatori

Stadionul din Nisa, construit pentru Campionatul European din 2016 organizat de Franţa, este o adevărată arenă multifuncţională. Alimentarea cu energie a clădirii este asigurată de celule solare, apa de ploaie este colectată şi refolosită, iar aerul condiţionat este asigurat cu ajutorul vânturilor mediteraneene. Arena eco, în care sunt organizate şi meciuri de rugby şi tenis, concerte şi expoziţii de maşini de epocă, găzduieşte în primul rând un club (OCG Nice) cu suporteri foarte orgolioşi. Inaugurarea din 2013 a stadionului a avut parte de o ceremonie jenantă, mini-concertul muzicianului Patrick Bruel fiind primit cu un imens cor de fluierături, deoarece publicul – spre deosebire de organizatori – n-a uitat că Bruel este suporter Paris Saint-Germain.

Foto: 123rf

Cel mai mic – Stadionul Henningsvar
  • Echipă: Henningsvar
  • Capacitate: 400 de spectatori

Nu există tribune, ecrane gigantice sau panouri pentru reclame. Niciodată nu va găzdui partide care să aibă o importanță mare sau care să fie atractive pentru public, însă cel mai important element al stadionului din Lofoten, terenul, este identic cu cele mai luxoase arene din lume. Terenul de fotbal al satului de pescari cu 500 de locuitori din nordul Norvegiei se află pe o mică insulă. Marea este la o distanţă de... un şut mai puternic, stâncile de granit ale insulelor vecine reproduc ecoul murmurului din tribune, iar terenul cu gazon artificial şi nocturnă este folosit doar de amatori.

Foto: Getty Images

Cel mai accesibil – Signal Iduna Park
  • Echipă: Borussia Dortmund
  • Capacitate: 81.360 de spectatori

Este de două ori mai mare decât cel din Nisa, însă şi aici totul este la fel de ecologic ca în cazul fratelui francez. Construit pentru Campionatul Mondial din 1974, găzduit de RFG şi renovat în 2006 pentru un nou CM, este alimentat exclusiv de energie regenerabilă, la fel și sediul şi centrul de pregătire al echipei Borussia Dortmund. Nu doar soluţiile tehnice ale construcţiilor sunt bazate pe durabilitate – preţurile biletelor din Dortmund sunt accesibile, mult sub cele din Anglia sau Spania. Astfel, până acum, în Signal Iduna nu prea au fost locuri libere.

Foto: Getty Images

Cel mai „inteligent” – Amsterdam Arena
  • Echipă: Ajax Amsterdam
  • Capacitate: 54.033 de spectatori

Stadionul a fost gândit de la început ca o construcție polivalentă. Costurile de 159 milioane de dolari ale Arenei finalizate în 1996 au fost unele ridicate, dar nu excesiv de mari, dacă luăm în considerare că soluţiile arhitecturale şi tehnologice folosite au fost copiate ulterior mult mai scump în numeroase alte oraşe din lume. Terenul, care este atât de important pentru principalul chiriaş (Ajax), este protejat printr-un acoperiș retractabil care se poate plia pentru alte evenimente (spre exemplu concerte cu focuri de artificii). Datorită celor 4.200 de celule solare montate pe acoperiş sau apei de ploaie folosite pentru irigare şi sistemul de răcire şi încălzire, amprenta de carbon a clădirii rămâne una scăzută. Printre cele mai interesante realizări se numără și scaunele reciclate din trestie de zahăr.

Foto: Unsplash

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!

Citește și asta