TRAVERSEAZĂ CORSICA PE JOS! TRAVERSEAZĂ CORSICA PE JOS!
Fotó: Getty Images

2022-03-29

TRAVERSEAZĂ CORSICA PE JOS!

MI SE POTRIVEȘTE?

Minim 10, dar mai degrabă 15 zile departe de civilizație, în peisaje montane expuse vremii și microclimatului, dar fără îndoială uimitoare. Cu un rucsac de cel puțin 10 kg pe sol pietros, mergând continuu în sus și în jos, în jos și în sus. Deși oficial nu este nevoie de cunoștințe de alpinism, trebuie urcate și coborâte destule secțiuni cu lanțuri, care uneori trec prin părți expuse ori într-adevăr foarte abrupte, stâncoase. Drumeția traversează de la nord spre sud insula Corsica, fiind împărțită tradițional în două părți: cea nordică, mai pietroasă și mai abruptă, și cea sudică mai ușoară, dar mai caldă și uneori mai expusă. GR 20 poate fi realizat din orice direcție, și la kilometrul 90 privit dinspre nord, de la punctul clasic de plecare, la Vizzavona putem chiar părăsi drumul, calea ferată fiind ușor accesibilă de aici. De oriunde am porni, nu strică ceva experiență de drumeții montane, rezistență fizică minim medie, o mare doză de dorință de aventură, respectiv o pregătire corectă– mentală, dar și în ceea ce privește cunoștințele.

Ilustrație: Wikimedia

Info
  • DENUMIRE: Grand Randonnée 20 (GR 20)
  • LOCAŢIE: Corsica, între Calenzana și Conca
  • DISTANŢĂ: 182 km
  • DIFERENŢĂ DE NIVEL: ~10.500 m
  • CABANE: 14
  • LIMBA VORBITĂ: franceza
  • TIMP DEPARCURS: în medie11–15 zile
  • REZERVĂRI CAZARE: pnr-resa.corsica

Foto: Profimedia

CAZARE

Somnul poate juca, evident, un rol central în finalizarea drumului. Etapele zilnice sunt împărțite în așa fel încât, dacă dorim, putem petrece fiecare noapte în adăposturi (refugii). Acest lucru necesită însă o rezervare înprealabil. Adăposturile așteaptă excursioniștii de la finele lunii mai până la începutul lui octombrie, dar sezonul durează practic de la sfârșitul lui iunie până la primele zile din septembrie, iar în afara acestei perioade potecile montane pot fi acoperite de zăpadă. În general, prin adăpost se înțelege o tabără cu saltele și toaletă turcească, și foarte rar cu apă caldă. Dacă ne place mai puțin compania prea apropiată a unor străini ori suntem sensibili la sforăitul altor 25 de oameni, atunci avem posibilitatea de a dormi lângă adăpost, în cort propriu sau închiriat. Țărușele pot fi lăsate liniștit acasă, pentru că de obicei solul pietros nu poate fi străpuns deloc. Desigur, este vorba de o decizie importantă din cauza greutății cărate, dar trebuie să alegem ce este mai important: vrem să mergem cu un rucsac cât mai ușor sau avem nevoie de o zonă intimă mai mare? Indiferent de alegere, oricum vom avea nevoie de un sac de dormit. În afara imediatei apropieri a adăposturilor este interzis campingul. Totuși există persoane care aleg această variantă, iar dacă dintr-un anumit motiv am fi obligați să alegem această opțiune, în niciun caz să nu lăsăm urme după noi. Oricum, aprinderea unui foc este interzisă din cauza pericolului de incendiu forestier dar, evident, niciun gunoi sau deșeuri nu pot fi lăsate în urmă în natură. În afara refugiilor, în unul-două locuri se găsesc și ferme montane numite bergerie, iar trei hoteluri se află în apropierea drumului.

PROBLEMA ALIMENTELOR

Pe lângă urcușurile și coborârile aspre, pentru mulți mâncarea este marea provocare. Evident, pe drum nu există nici magazine mai mari, nici bancomate. Dacă totuși am fi nevoiți să ocolim, în majoritatea locurilor ar putea însemna chiar și o plimbare de jumătate de zi. La adăposturi putem plăti pentru mâncarea caldă, și merită să profităm de acest lucru, mai ales dacă ne interesăm din timp care este meniul. În plus, acolo în general se găsește ciocolată, concentrat de supă, fructe deshidratate, biscuiți și alte câteva alimente asemănătoare: practic lucruri care rezistă la căldura deseori de 40 degrade din timpul zilei… Cum aceste alimente sunt transportate ori cu elicopterul, ori pe jos la adăposturi, nu-i de mirare că și prețul lor reflectă acest lucru. Magazine mici sunt accesibile în mai multe locuri, de exemplu la Col de Vergio și Vizzavona, respectiv bergerie-ile vând brânză de capră și oaie de casă, sau chiar șuncă și cârnați. Din cauza prețurilor, majoritatea pornesc la drum cu o cantitate mai mare de alimente uscate sau făcute pudră, care este variată cu mâncare proaspătă fierbinte – în funcție de portofel. Apă se găsește la orice adăpost, uneori și pe drum, dar dacă ne întâlnim cu animale la pășunat în apropiere, atunci apa naturală trebuie dezinfectată cu tablete speciale.

Foto: Getty Images

CASA MEA, RUCSACUL

Dificultatea acestei drumeții este, de asemenea, una dintre cele mai mari atracții ale sale. Pentru că nu prea dăm peste civilizație, trebuie să cărăm totul cu noi. Am vorbit deja de sacul de dormit, și dacă alegem și cortul propriu, atunci vom avea nevoie și de saltea (primim doar dacă închiriem cortul) și trebuie să ducem cu noi și mâncarea și băutura. În afară de acestea, vom avea nevoie de haine care protejează și pe arșiță, la 40 de grade, și într-o furtună bruscă. În munți temperatura scade mult noaptea, iar ziua poate fi extrem de cald. Gadgeturile pot fi lăsate acasă – nu vom avea parte prea des nici de curent, nici de Wi-Fi. Ne putem orienta cu harta, dar și pe baza marcajelor roșii și albe. Vom avea nevoie în schimb de aragaz, briceag, chibrit, lanternă de cap, tablete de dezinfectarea apei, o trusă de prim ajutor bine pusă la punct. Ne putem aștepta la probleme cu stomacul, bășici, julituri, entorse de gleznă, arsuri solare. Desigur, acestea pot fi prevenite, dar dacă nu, este bine de știut că nu există foarte multe cabinete medicale în zonă. Și bățul de drumeție poate fi un tovarăș util, și nu strică dacă pe rucsac există un spațiu prestabilit pentru depozitarea lui. Nu avem nevoie de card bancar, așa că este bine să păstrăm la noi suficient numerar. Atât ghetele, cât și rucsacul să fie deja folosite și să avem cu noi sandale de schimb – pe de o parte pentru timpul odihnei, pe de altă parte ne pot salva viața în cazul în care facem multe bășici. Îmbrăcămintea specială, echipamentul de calitate mai bună ne ajută să pornim la drum cu greutate mai mică. În plus, aceste materiale se usucă mai repede, așa că le putem spăla mai ușor. Experiența va fi influențată serios de greutatea cărată, din acest motiv merită să luăm în considerare închirierea corturilor.

Foto: Getty Images

CHELTUIeLI
  • Există atât de multe opțiuni din care putem alege pentru călătoria dus-întors, încât este imposibil de estimat. Dacă am merge cu feribotul pe insulă, atunci cu cât mai repede cumpărăm biletul, este cu atât mai ieftin. Se poate lua în considerare și alegerea direcției nord-sud sau sud-nord din perspectiva aeroportului la care putem ajunge cu biletul cel mai ieftin.
  • Prețul cazării peste noapte în adăposturi poate varia între 7–18 euro, în funcție de cum vrem să dormim: în cort propriu sau închiriat, eventual în refugiu.
  • Prețul mâncării variază, dar poate fi chiar și de patru ori mai scumpă față de prețurile normale din Franța. Este bine să avem la noi circa 500 de euro bani gheață.
  • În plus, nici asigurarea nu merită economisită, deoarece nici după un accident mai mic nu putem merge mai mulți kilometri pe terenul dificil.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!

Citește și asta