Túrázz itt – bemutatjuk a Fehér-Kárpátokat!

A Csehország és Szlovákia határán húzódó Fehér-Kárpátok a festői környezet mellett az egész évben használható, jól kiépített turistaösvényeknek köszönheti népszerűségét.

Fotó: iStock

A Kárpátok ívének nyugati részén magasodó Fehér-Kárpátok nemcsak természetes határt képeznek Csehország és Szlovákia között, hanem a Morva és Vág vízgyűjtő területeit is elválasztják egymástól. Ez a régió nem annyira felkapott, mint a Tátra, de ennek inkább az előnyeit élvezhetik azok, akik egy nyugalmas helyszínen szeretnének nyaralni.

Fotó: Shutterstock

A Fehér-Kárpátok egyedülálló természeti környezetében több olyan túraútvonal is van, amelyet nemcsak gyalogosan járhatunk be, hanem kerékpáron, illetve a télen síelve is.

A Fehér-Kárpátok hegyvonulata közel 100 km hosszú, legmagasabb csúcsa pedig a Nagy-Javorina (970 m). A lejtőket dús erdők borítják, melyek között virágos réteket és legelőket találunk. A Fehér-Kárpátok Tájvédelmi Területet 1979-ben hozták létre, amely 435 négyzetkilométernyi területével csaknem a teljes hegységet lefedi. Legizgalmasabb részeit Oroszlánkő (Vršatec), Alsószúcs (Dolná Súča) és Lednic (Lednica) környékén találjuk.

Nagy-Javorina

Fotó: Shutterstock

A cseh-szlovák határon fekvő Nagy-Javorináról csodálatos panoráma nyílik Morvaország felé, a táj varázsát az eredeti népi építészet és a helyi hagyományok teszik teljessé. A Fehér-Kárpátok legmagasabb hegyének védelem alatt álló eredeti erdőállománya közvetlenül kapcsolódik a cseh oldalon lévő Fehér-Kárpátok Tájvédelmi Körzethez, mely 1996 óta az UNESCO listáján szereplő európai bioszféra-rezervátum. A mindkét országból megközelíthető Holuby menedékház a turisták kedvelt találkozóhelye, akárcsak a 911 méter magas Veľký Lopeník hegyen található kilátó, melyről 101 lépcső megmászása után lenyűgöző körpanoráma nyílik.

Oroszlánkő és Sárkánykút

Fotó: Shutterstock

Lednic vára

A Fehér-Kárpátok lenyűgöző változatossága felejthetetlen élményeket kínál. A hegység szimbóluma az Oroszlánkő-bércek (Vršatské bradlá), amelyen egy jól kiépített és karbantartott, de nagy szintkülönbségű turistaösvény vezet keresztül, melyen elérhetők Oroszlánkő várának romjai is. Lednic várának környéke szintén vonzó lehetőségeket kínál a cseh-szlovák határvidék felfedezéséhez.

A Fehér-hegy alatt húzódó Bolesói-völgyben van a környék egyetlen vízesése, a Sárkánykút (Dračia studňa), amely a természet kivételes szépségű alkotása, ezért szigorúan védett. A Krivoklát és Bolešov községek között kiépített erdei tanösvény mentén található, amely egyben kerékpárút is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET