Potozky László: főszerepben a természet

A Polgár-Társ Alapítvány vezetője az utazásairól, a természetvédelemről és a fotózásról.

.

Fotó: Potozky László

Potozky László, a Zöldövezet Programot lebonyolító csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány igazgatója nemcsak lelkes túrázó, de egyben szenvedélyes természetfotós is.

Potozky László már közel 30 éve a környezetvédelemnek szenteli életét. Az általa létrehozott és irányított Polgár-Társ Alapítvány számos természetvédelmi projektet finanszíroz az ország minden részén, és ennek köszönhetően ő is eljuthatott gyönyörű és értékes védett területekre. „Kimondhatatlanul szeretem a természetet és az élővilágot – mondja. – A természet az én vallásom. Ezért mindig azon voltam, hogy minél többet fedezzek fel belőle. Ha tehetem, a lehető legtöbb szabad órámban, így a hétvégéken és a szabadságaimon is az élővilág megfigyelésével ötvözöm a gyalogtúrákat. Ha olyan helyen vagyok, ahol a természet közelsége elérhető távolságban van, akkor a külföldi útjaim alkalmával is erről szólnak a hajnalok és késő délutánok."

Megfigyelni és megvédeni

Potozky László

Bő tíz évvel ezelőtt kezdte érezni, hogy jó volna másokkal is megosztani azt a számos természeti csodát, amelyet lehetősége nyílik megfigyelni, megtapasztalni. „Ezzel is azt akartam elérni, hogy minél több emberben tudatosuljon a biológiai sokféleség nagyszerűsége, értéke, valamint ezek védelmének, megőrzésének a szükségszerűsége." Innen indult a fényképezés iránti szenvedélye. „Eleinte még bátortalan kattogtatás volt, majd idővel minőségi tevékenységgé alakult. Így a szabadidőmben is azt tudom szolgálni, amiben a legjobban hiszek: a természet védelmét." Potozky László fotós témája a természet és az élővilág, de ezen belül leginkább a madarakra összpontosít: a képek mintegy 80 százalékát róluk készíti, így már többszáz madárfajt sikerült lencsevégre kapnia. A madarak iránti szenvedélye miatt Romániában Dobrudzsa a kedvenc helye – a Duna-deltával de a szárazföldi területeivel is. „Emellett nagyon szeretem a Retyezát Nemzeti Parkot, illetve hogy egy otthonomhoz közelebbi területet is említsek: nagyon sok időt töltök a homoródszentpáli halastavaknál."

Katarzis és alázat

Fotó: Potozky László

A Blue Mountains Nemzeti Park Ausztráliában

Természetesen minden kontinensen, ahol megfordult, van kedvelt országa, helye – attól függően, mennyire nyűgözte le az ottani élővilág. „Nagy kedvencem Ausztrália és Új-Zéland, nemcsak flórájuk és faunájuk miatt, de azért is, mert Új-Zélandon példaértékű a természetvédelem. Felejthetetlen élmény volt az is, amikor Kaliforniában a több ezer éves, hatalmas mamutfenyők alatt eltörpülve éreztem egyszerre katarzist és a legmélyebb alázatot." A parányi, de vadregényes Feröer-szigetek is lenyűgöző élmény volt számára. Az Atlanti-óceán északi részén lévő szigetcsoportra az ott honos tengeri madarak, a lundák miatt utazott el. Nagyon szereti a Hortobágyot is, ha teheti minden évben ott is eltölt néhány napot. Egy biztos, bármerre is jár, a fotós felszerelés nem hiányozhat a poggyászából. „Nem a legideálisabb túracsomag, hiszen a gépeken kívül meglehetősen nehéz teleobjektíveket és jó néhányszor állványt is cipelek magammal. Ám járni a természetet és fotózni: számomra ez a legszebb időtöltés."

Hosszú távú együttműködés

Fotó: Potozky László

Dobrudzsai naplemente

A MOL Románia és a környezetvédelmet és a közösségi fejlesztéseket támogató Polgár-Társ Alapítvány több mint 15 éves munkakapcsolata a leghosszabb, ami egy vállalat és egy civil szervezet között működik az országban. Az együttműködés legfontosabb része a városi zöldövezetek létrehozását és a védett területek népszerűsítését célzó Zöldövezet Program, de a MOL Románia anyagi támogatásával a Polgár-Társ Alapítvány több kórház számára vásárolt fontos műszereket, berendezéseket, valamint orvosi védőeszközöket és felszereléseket.

Fotó: Potozky László

Sebes patakok fürge vadásza: a jégmadár


Fotó: Potozky László

Lunda a Feröer-szigeteken


Fotó: Potozky László


AMI MÉG ÉRDEKELHET