10 színpompás állat, amely emlékezett minket arra, hogy vigyázzunk a természetre!

Bemutatunk tíz élőlényt, amelyekért akár érdemes utazásaink során felfedezőtúrára indulni.

Fotó: Flickr/N.A.

Az állatok képesek látványos külsővel, mintázatokkal, formákkal és a túlélésüket segítő trükkökkel előállni.

Tengerirózsa

Fotó: Getty Images

Ezeknek a virágállátoknak több mint ezer fajáról tudunk eddig, így rengeteg formával és színnel tűnnek fel a világ összes tengerében. A legnagyobb számban a trópusi vizekben élnek, ám az óceánok szennyezése több fajukat veszélyezteti.

Pajzsos poloska

Fotó: Getty Images

A poloskák hallatán nem a természet varázslatos szépsége jut először eszünkbe, ám Délkelet-Ázsiában ilyen színes egyedek is élnek. A pszichedelikus mintázatú állatka növényi nedveken él.

Virágkalapos medúza

Fotó: 123rf

Valójában nem a medúzák családjába, hanem a hydrozoák közé tartozik. Japán és Dél-Korea környékén a Csendes-óceán északnyugati részén őshonos és veszélyes a csípése. Nincs feje, szíve, agya vagy valódi szeme, mégis az óceán legveszélyesebb ragadozói közé tartozik.

Villásfarkú szalakóta

Fotó: Getty Images

Kenya és Botswana nemzeti madara fehér, kék, lila, türkiz, zöld és fekete tollazattal bűvöli el minket, ráadásul a tojó ugyanolyan színes, mint a hím.

Blastomussa

Fotó: Getty Images

Az agykoralloknak is nevezett virágállatok az Indiai-óceánban és Csendes-óceánban, valamint a Karib-tengerben fordulnak elő, és ahogy az összes korallzátonyt, ezeket az élőlényeket is nagyban fenyegeti a környezetszennyezés.

Sisakos kaméleon

Fotó: Getty Images

A fátyolos kaméleon néven is ismert, kb. 60 centis hüllőnek az alapszíne zöld, kék, barna sárga csíkokkal tarkítva, azonban hangulatának megfelelően megváltoztathatja a színét. Idegrendszere üzenetet küld a bőrében található pigmenttartalmú kromatofor sejteknek, hogy táguljanak vagy összehúzódjanak.

Mandarinhal

Fotó: Getty Images

Akár 15 évig is élnek természetes közegükben – a Csendes-óceánban úszkálnak a Fülöp-szigetek, Indonézia és Új-Guinea környékén és a tengerfenéken vadásznak kisebb rákokra, férgekre.

Orchidea manó

Fotó: Getty Images

A legkedvesebb nevű állat az imádkozó sáska malajziai unokatestvére. Általában fehér színű, de a vadonban találhatunk rózsaszín és lila színű egyedeket is, ezeket nevezik orchidea manóknak. A rovar annyira hasonlít a virágra, amelyet utánoz, hogy a nyugati utazók korábban azt hitték, hogy húsevő növény.

Mandrill

Fotó: Getty Images

A páviánok közeli rokona. Mára nagyon kevés maradt belőlük, mert amellett, hogy csökken a természetes élőhelyük, még vadásznak is rájuk. Az egyenlítői Afrikában honos állat kék-vörös foltjai még élénkebbé válnak, amikor izgatott.

Nagy sáskarák

Fotó: Getty Images

Az Indiai- és a Csendes-óceánban honos – az állatvilágban talán a legjobb színérzékelő képességgel rendelkezik, tízszer több árnyalatot képes megkülönböztetni, mint az emberi szem.

AMI MÉG ÉRDEKELHET