10 híres zarándokút és túra – életre szóló élmények

Csodálatos helyszínek, testi-lelki feltöltődés, amely életünk legjobb próbatétele lehet... Fedezzük fel újra az emberiség legérdekesebb útvonalait!

Fotó: 123rf


EL CAMINO DE SANTIAGO (SPANYOLORSZÁG/FRANCIAORSZÁG)

Fotó: 123rf

A világ talán leghíresebb zarándoklata, az El Camino de Santiago (Szent Jakab út) egyszerre lelki és fizikai próbatétel. Körülbelül 800 kilométeren menetelhetünk: Franciaországból, St. Jean Pied de Portból indulva gyalogolhatunk az évszázados utakon, miközben zarándokszállókon vagy kolostorokban szállhatunk meg. A zarándoklat az UNESCO Világörökséghez tartozó, észak-spanyolországi Santiago de Compostelában, a város fölé emelkedő Szent Jakab katedrálisban ér véget.

APPALACHE-ÖSVÉNY (EGYESÜLT ÁLLAMOK)

Fotó: 123rf

Az Appalache-hegységet 14 amerikai államon keresztül átszelő híres túraútvonala (Appalachian Trial) Új-Funlandtól Atlantáig tart, állóképességtől függően 5-7 hónap alatt lehet megtenni a rengeteg szintkülönbséget felvonultató, 3500 km-s távot. Minderre jóval többen vállalkoznak, mint gondolnánk, bizonyos szakaszait pedig évente 3-4 millió túrázó teljesíti. A magas- és középhegységi tájakon csodás fotókat lehet készíteni, remek alkalom kínálkozik az állatmegfigyelésre, csak a medvékkel kell vigyázni!

INKA ÖSVÉNY (PERU)

Fotó: Unsplash

Dél-Amerika leghíresebb túraútvonala az Inka Birodalom fennállásakor kialakított hegyvidéki úthálózatra épül és közvetlenül Machu Picchuba vezet. Az inka fővárosból, Cuzcóból startoló, 42 kilométeres túra során az Andok 4000 méteres magasságában menetelünk. Indulás előtt be kell szereznünk egy túraengedélyt, amelyet minden év januárjában kezdenek árusítani, és hamar el is fogy. Korábban napi 500 túraengedélyt adnak ki, a járványhelyzet miatt immár ezt a számot is csökkentették. A korlátozásokat azért kellett bevezetni, mert a korábbi óriási tömeg nemcsak rengeteg hulladékkal járt, de a természeti és az inka épített környezet is károsodott.

EZÜSTÖSVÉNY (MEXIKÓ)

Fotó: Getty Images

A mexikói Batopilas-kanyon (mást néven Réz-kanyon) ezüstbányáiból ezen az útvonalon szállították a nemesfémet. A barlangok szegélyezte Ezüstösvény sivatagot és erdőket szel át és érinti az ősi tarahumara indián törzs területét is. Az intenzív tempóban 9-10 nap alatt megjárható 103 kilométeres távon nagyon nehéz tájékozódni, alapos felkészülésre van szükség – főleg amikor a számos mély gleccserkanyon egyikén kell átvágnunk.

KILIMANDZSÁRÓ-TÚRA (TANZÁNIA)

Fotó: Getty Images

Kilimandzsáró

Afrika legmagasabb, 5895 méteres hegye tökéletes azoknak, akik szeretik a nagyobb kihívásokat, a nehéz terepet és elég szívósak ahhoz, hogy ne adják fel az út felénél. Az intenzitástól függően 6-9 napos túra a Kilimandzsárón vezet keresztül. Összesen 6 csapás vezet fel, érdemes egy túravezetővel vagy blogokról tájékozódni, hogy leginkább melyik való nekünk.

ISTENEK ÖSVÉNYE (OLASZORSZÁG)

Fotó: 123rf

Olaszul Il Sentiero degli Dei a csodaszép zarándokút neve. Az Amalfi-partról, Agerolától indul és Nocelléig tart. Mindössze 3-4 óra megtenni, és a célnál lélegzetelállító kilátás tárul elénk, egészen Capri szigetéig el lehet látni. Az útvonal mentén rengeteg étterem és bár sorakozik, így a kellemes kirándulást össze lehet kötni egy hangulatos vacsorával vagy ebéddel.

MONT BLANC-TÚRA (FRANCIAORSZÁG/ SVÁJC/OLASZORSZÁG)

Fotó: Unsplash

A 4800 méteres Mont Blanc nehéz terepet kínál, de ennél szebb ösvény kevés van. A 3 országon átvezető, nagyjából 60 órás utat tapasztalt hegymászók vezető nélkül, csapatban is megtehetjük, a kezdőknek túravezetők mutatják meg, merre érdemes menni, és hol lehet megszállni. A nehéz terep és az időjárás miatt a 170 kilométer hosszú alpesi körtúra sok tervezést igényel.

LAUGAVEGUR (IZLAND)

Fotó: Unsplash

Laugavegur túraútvonal

A Laugavegurról induló és þórsmörkben záruló 54 kilométeres útvonalat közepes tempóban 4 nap alatt lehet megtenni, de a lenyűgöző és változatos tájat csodálva, lehet, több időd vesz igénybe –vulkánokon, gleccsereken és zöld síkságokon halad át, aktív gejzíreket is érintve. Nagyon változatos az időjárás, a szélre és csapadékra minden évszakban készülni kell, de ha nem akarunk sokat fagyoskodni, akkor nyáron pipáljuk ki ezt a túrát.

SÍNAI-HEGYI TÚRA (EGYIPTOM)

Fotó: 123rf

A bibliai zarándoklaton többféle útvonal közül választhatunk, a csapásokon megnézhetjük a 6. században épült Szent Katalin kolostort, vagy az Abbász pasa hegyén található oszmán vár romjait. A Sínai-hegyen (más néven Mózes-hegyen) sokan éjjel túráznak, hogy gyönyörködjenek a semmihez sem fogható napfelkeltében. A 2285 méter magas hegy, amúgy kezdő túrázónak sem nehéz terep.

NAGY FAL TÚRA (KÍNA)

Fotó: Unsplash

A Kínai Nagy Fal mintegy 6350 kilométer hosszú, de becslések szerint az eredeti hossza 10 000 kilométer is lehet. A Kína északi határán épített erődítményrendszer a számos emelkedő miatt igazán próbára teszi az embert. Megtehetünk egy 12 napos túrát vagy csak egynapos szakaszt, ahogy időnk vagy fizikumunk engedi...

AMI MÉG ÉRDEKELHET