10 sfaturi pentru prima călătorie cu autorulota

Sfaturile vin de la aventurieri care de ani de zile călătoresc cu autorulote.

Foto: Unsplash

Călători cu experiență ne spun de ce avem nevoie pentru ca acest gen de călătorie (și mod de viață) să fie cât mai confortabil.

Călătorind cu autorulota, avem permanent sentimentul minunat de a fi aproape de natură. Desigur, trebuie să renunțăm la un oarecare confort, cum ar fi spațiul, sau baia şi bucătăria mare. Chiar și călătorii aproape nomazi au nevoie de confort, lucruri care ies la iveală după mulți kilometri și după multe luni la volan...

1. Merită să investiți în haine de calitate și rezistente

Este important să alegem versiuni combinate din tot ce se poate, să cumpărăm haine multifuncționale pentru sport sau drumeții. De exemplu geacă anti-vânt cu căptușeală detașabilă, pantaloni cu cracul piciorului detașabil, jachetă cu mânecă atașată cu fermoar, care într-un minut se transformă în vestă. Este la fel de important să avem haine hidrofuge, care se pot spăla cu un burete, și garderoba noastră compactă să conțină mai multe haine bine aerisite, din materiale naturale, astfel încât să nu trebuiască să le spălăm după ce sunt purtate doar câteva ore. În plus, să facem rost de o eșarfă tubulară, care vara îndepărtează transpirația de pe gât (și ne protejează de arsurile solare), iar când este frig, ne ține de cald.

2. Spațiile suplimentare de depozitare sunt mereu binevenite

În portbagajul de pe acoperiș încap toate lucrurile care nu sunt necesare pentru utilizarea zilnică, dar n-am pleca la un drum mai lung fără ele: cum ar fi o trotinetă utilă în vizitarea orașelor sau un grătar de camping de care avem nevoie doar pe vreme bună, dar este bun și pentru a depozita așternutul de rezervă, produsele de curățat, lemnele de foc. Astfel, în spațiul de locuit rămân doar lucruri folosite în fiecare zi.

3. Rucsac profesionist

Foto: Unsplash

O călătorie cu autorulota este legată întotdeauna de drumeții, sport, înot sau vizitarea obiectivelor turistice. Să investim într-un rucsac foarte bun, cu distribuție bună a greutății. Cele mai bune sunt rucsacurile de mărime medie, care pot fi extinse și au o mulțime de opțiuni de atașare în plus, precum și curele (cele de șold și de piept ajută la buna distribuire a greutății pe trunchiul nostru), buzunare și cutii, iar husa de ploaie este un punct în plus. Merită să alegem bine rucsacul pentru că nu știm unde vom putea parca autorulota. Dacă parcarea nu pare destul de sigură, atunci trebuie să luăm cu noi cele mai valoroase și importante lucruri – deci să ne gândim bine ce fel de geantă ar fi potrivită pentru a descoperi un oraș având la noi laptop, e-book reader sau cameră foto.

4. Mini bucătărie, mini echipament

S-ar putea să nu avem nevoie de tacâmuri, farfurii, pahare și ustensile, pentru că la autorulotele închiriate fac parte din echiparea standard. Dacă însă trebuie să ne echipăm propriul vehicul, atunci să folosim lucruri multifuncționale și ușor de spălat în mini-bucătărie. Lingurile zimțate care au lingură și furculiță într-un singur tacâm ne vor fi de mare folos, chiar și la picnicuri. Să uităm de farfuriile plate, ele pot fi schimbate în tăvițe sau farfurii de lemn, din care se poate mânca dar pe care se poate și tăia, iar din farfurii să cumpărăm versiuni mai late și adânci, din care mâncarea se varsă mai greu.

5. Puține cratițe

Foto: Getty Images

Numărul ustensilelor de gătit trebuie redus, mai ales că vom mânca feluri care pot fi preparate într-o singură oală. O tigaie adâncă din fier sau teflon, care are capac, va fi bună la toate. Putem face în ea supă, sos de paste și chiar omletă, dar putem fierbe și spaghete. Să nu alegem vase cu un diametru prea mare, deoarece vor fi dificil de spălat.

6. Regula ploii

Cea mai importantă regulă a campingului este că poate ploua oricând, chiar și în cele mai uscate zile ale verii. Dacă ne cazăm în autorulotă, la fiecare plimbare să luăm cu noi geci impermeabile, pentru că este foarte incomod să urcăm uzi în mașină - udăm totul și va fi un miros de mucegai şi umezeală în interior, care rămâne mai multe zile.

7. Mai multe tipuri de lămpi

Să instalăm în interiorul autorulotei o bandă de lumină LED sau o serie de lumini slabe, care oferă suficientă lumină în interior, dar totodată nu foarte puternică. (Vara atrage gândacii, și atunci va trebui s-o stingem). Să facem rost de mai multe lanterne, pe cât posibil cu cel mai simple baterii AAA, pe care le putem cumpăra și în cele mai mici magazine sau benzinării. De asemenea, să luăm și câteva lămpi solare portabile care se încarcă singure în timpul zilei.

8. Rezervor plin, călătorie liniștită

Să pornim la drum cu rezervoare mari (de 5-10 litri) de apă, întotdeauna pline. Este o regulă de bază să fie mereu pline, altfel confortul nostru va avea de suferit, pentru că apa este necesară pentru orice și nu este disponibilă peste tot. La majoritatea aurorulotelor există două rezervoare în echipamentul standard, unul alb cu apă curată pentru spălat, conectat la o pompă sau un robinet electric, și una gri de canalizare, în care este evacuată apa uzată. Niciodată să nu luăm inutil cu noi apa uzată, să golim rezervorul gri ori de câte ori este posibil și unde este permis, mai ales dacă avem și WC (rezervor maro) în autorulotă. În niciun caz să nu așteptăm să se umple. În campinguri să fim foarte atenți de unde luăm apa curată, pentru că mulți își spală la robinet rezervoarele murdare, existând astfel riscul infecției.

9. Power bank

Foto: Unsplash

Dacă ne încărcăm gadgetul în mașina cu motorul oprit, descărcăm bateria vehiculului. Dacă nu dorim să fim nevoiți să ne întrerupem brusc excursia, ar fi bine să facem rost de baterii suplimentare, power banks cu putere mare, în acest fel telefonul, ceasul inteligent și tableta vor fi permanent încărcate.

10. GPS old school 

Înainte de fiecare excursie, să descărcăm offline hărțile și să cumpărăm hărți și atlasuri de hârtie, care să fie mereu cu noi, fie că mergem la pescuit, ne cățărăm pe munți sau ne plimbăm într-un oraș. Google Maps este super dacă există rețea și telefonul este încărcat, dar dacă mergem într-o pădure deasă sau în locuri mai pustii, există mari șanse să nu fie rețea.

AMI MÉG ÉRDEKELHET