Festői tájak– 4 romániai úti cél hosszú hétvégére

Legyen az középkori vár, ódon nyugalmat árasztó szász falu vagy impozáns kastély – mindent megtalálunk az ország népszerű turisztikai célpontjai között.


Babadag – Keleti emlékek

Fotó: Getty Images

A XIII. századi Enisala-vár

Dobrudzsa a különböző népek, kultúrák, vallások és tradíciók hazája, amelynek éppen ez a sokszínűség és változatosság adja meg a varázsát. Megannyi népcsoport él itt együtt évszázadok óta, és Babadag városa ma is tanúskodik a történelmi időkről. A Tulceától 36 kilométerre, délre fekvő, mintegy 9000 lakosú kisvárost a XIII. században alapították, és a középkorban az egyik legfejlettebb dobrudzsai településnek számított. A város ma is hűen őrzi a török gyökereket, hiszen itt található a Románia területén lévő legrégebbi muzulmán épület, Ali Gaza pasa dzsámija, amely a XVII. század elején készült el. A város központjában lévő vallási emlékmű minaretjének magassága eléri a 21 métert. A dzsámi udvarának bejáratánál található a muzulmán zarándokok által épített Kalaigi-kút, amely egy természetes forrás vizét használja. Szintén fontos emlékmű Baba Sari Saltuk mauzóleuma is, míg a Panaghia-házban lévő Keleti Művészetek Múzeumában a helyi tatár és török kisebbség népművészeti tárgyait láthatjuk. A város körül számos tó és természetvédelmi terület várja a látogatókat, de érdemes megtekinteni a közelben magasodó Enisala várat is, amely a XIII. század végén épült, és az idők során a bizánciak, a genovaiak és a törökök is uralták. Öt torony ma is áll, de a várat körülvevő tájért is megéri megtenni az utat.

SZÁSZALMÁD – A nyugalom völgye

Fotó: 123rf

A természet szívében egy békés völgyben fekvő Szeben megyei Szászalmád (Alma Vii) XVI. századi erődtemplomából kitűnő kilátás nyílik az autentikus és intim, éppen ezért varázslatos falura, amely még nem annyira felkapott, mint az ismertebb szász települések, így jóval nyugodtabb azoknál. A térerő is igen gyér a településen, amelyet a Szászmedgyest Szászágotával összekötő 141-es megyei útról letérve lehet megközelíteni. Miután pedig egy kiadós séta vagy biciklitúra során megcsodáltuk a gyönyörű szász házakat, jöhet Szászalmád másik nevezetessége: a helyi gasztronómia. Panzió vagy étterem ugyan nem működik a településen, de a Károly angol trónörököshöz kötődő Mihai Eminescu Trust alapítvány révén több vendégház is várja a látogatókat, igazi szász házi koszttal.

DÉVA VÁRA – Középkori hangulat

Fotó: 123rf

Kőmíves Kelemen balladájának helyszíne, az átfogó felújításon átesett Déva vára jellegzetes középkori hangulatával lepi meg látogatóit, abból az időből, amikor az erődítmény még jelentős katonai bázisként működött. Ehhez jön ráadásként a lélegzetelállító kilátás a környékre: a Ruszka-havasra és a Maros árterére. A várat 1264-ben, a tatárjárást követően építtette IV. Béla magyar király egy korábbi dák vár helyére, egy vulkanikus domb tetejére. A domb és környéke védett terület, természeti rezervátum, ritka virágfajoknak ad otthont, valamit a szarvas vipera élőhelye. A magas várhoz könnyű feljutni: siklófelvonóval vagy a Déva városközpontjában lévő parkból gyalogosan, ahonnan 113 lépcsőfok után az út két titokzatos sétányba válik szét.

Bustény – Cantacuzino-kastély

Fotó: 123rf

Románia egyik legelbűvölőbb épülete a Cantacuzino-kastély: a Bustény város központjától mintegy 10 percnyi gyalogos sétára fekvő látványosság naponta nyitva áll a látogatók előtt. A kastélyt Gheorghe Grigore Cantacuzino herceg építtette 1911-ben, neoromán stílusban, az impozáns épületegyüttest övező park sétányai vízesések, szökőkutak és egy barlang mellett kanyarognak. A romantikus belső tér tobzódik a kézműves remekekben: vitrálok, stukkók, konzolok, gerendás és festett mennyezetek, faragott és kovácsoltvas korlátok, bronzból készült, dús díszítésű vasalatok láthatók lépten-nyomon. A Cantacuzino család tagjainak portréit cordobai bőrre festették – az olasz kerámiák, román mozaikok és festett, illetve faragott mennyezetek mellett ezek is megcsodálhatók a kastélyban. A bálteremben az ország egyedi heraldikai kollekcióját is megtekinthetjük, a felső emeleten pedig csodálatos művészeti galéria tárul elénk, ahol Dali, Picasso, Chagall és van Gogh művei is láthatók.

AMI MÉG ÉRDEKELHET