5 carnavaluri celebre din Europa până în America

Mascați-vă! Dar nu cu masca pe care trebuie să o purtăm acum, ci cu una imaginară: ornamentată, de carnaval!

Foto: 123rf

Din cauza pandemiei, și în acest an vom rămâne fără celebrele parade de costume, dar atmosfera de carnaval nu trece fără urme. Să rememorăm împreună cele mai mari distracții și să călătorim în gând!

Veneția – Legenda Doctorului de Ciumă

Foto: Unsplash

Celebrul carnaval venețian înseamnă în mod clar costume! În rândul bărbaților este foarte populară masca Doctorului de Ciumă, care în Evul mediu a funcționat ca îmbrăcăminte de protecție medicală în timpul epidemiei. Fritelle, delicatesa din năut și făină, respectiv galani, produsul glazurat de patiserie aparțin la fel de mult carnavalului, precum și măștile și costumele.

Rio de Janeiro – Întotdeauna samba

Foto: 123rf

Carnavalul din Rio invită deja de 300 ani oamenii la samba, și cel puțin 200 de școli de samba își prezintă cu această ocazie abilitățile de dans ale elevilor. Procesiunile au loc pe Sambadronul lung de peste 1,5 km, construit special în acest scop. În prezent, cele mai bune locuri din tribune sunt foarte scumpe, însă evenimentul n-a fost întotdeauna atât de exclusivist. A fost organizat prima oară în 1723 de către coloniștii portughezi, și pe atunci oamenii mascați își aruncau reciproc făină, noroi și diverse lucruri mirositoare, cum ar fi ouăle clocite. În 1840 a fost organizat un carnaval la scară largă asemănător cu cel de azi, în care totul era despre ritm și șolduri care se mișcă rapid.

Nisa – Totul înflorește

Foto: Getty Images

Carnavalul de 12 zile din Nisa, organizat pe Riviera Franceză, datează din Evul Mediu. A fost organizat în premieră de prințul Charles d'Anjou în 1294, dar prima procesiune a avut loc doar în 1830. Camioanele din parada carnavalului de la Nisa sunt acoperite complet cu flori, și fete îmbrăcate în flori împrăștie petalele peste cei care sărbătoresc.

New Orleans – Unde și copacii primesc perle

Foto: Getty Images

Cel mai cunoscut carnaval din Statele Unite, Mardi Gras, este organizat în New Orleans de peste 160 ani. În limba franceză Mardi Gras înseamnă marțea grasă, egală cu ultima zi a carnavalului. Mulți se îmbracă în costume fine, spectaculoase, dar sunt care se împodobesc doar cu panglici. Casele, stâlpii, copacii de pe traseul procesiunii sunt ornamentate cu ghirlande de perle colorate. Mașini decorate uimitor cu oameni care sărbătoresc pe ele trec prin mulțimea care se distrează și dansează pe stradă – adevărată atmosferă de carnaval!

Santa Cruz de Tenerife – Regina este cea mai importantă

Foto: Getty Images

Principala atracție a petrecerii de 15 zile din localitatea de pe Insulele Canare este alegerea Reginei Carnavalului. Și nu frumusețea este considerentul principal – juriul profesionist evaluează creațiile designerilor locali de costume. Sarcina nu este simplă: doamnele pot purta chiar și costume cu o greutate de 100 kg, pe care trebuie să le prezinte zâmbind, acompaniate de muzică.

AMI MÉG ÉRDEKELHET