România pitorească: 5 destinaţii de weekend

România nu duce lipsă de destinații turistice, fie că este vorba de peisaje magnifice, castele impozante sau locuri pline de istorie.

Babadag – Amintiri orientale

Foto: Getty Images

Cetatea Enisala

Dobrogea a cunoscut multe popoare, culturi, religii și tradiții, iar farmecul i se datorează tocmai acestei diversități multiculturale. Numeroase grupuri etnice trăiesc împreună de secole aici, orașul Babadag fiind mărturia vie a istoriei. Cea mai dezvoltată localitate din Dobrogea în Evul Mediu, orășelul situat la 36 de kilometri de Tulcea a fost fondat în secolul al XIII-lea de către imigranții turci. Babadagul își păstrează fidel rădăcinile turcești, aici aflându-se cel mai vechi monument de arhitectură musulmană din România, geamia Ali-Gazi Pașa, de la începutul secolului al XVII-lea. Înălțimea minaretului monumentului istoric-religios aflat în centrul orașului atinge 21 de metri, iar la intrarea în curtea geamiei se află cișmeaua Kalaigi, construită de pelerinii musulmani peste un izvor natural. Tot în Babadag se poate vizita mausoleul lui Sari Saltuk Dede, precum și Muzeul de Artă Orientală găzduit în Casa Panaghia, cu artefacte ce reprezintă arta populară tradițională a turcilor și tătarilor din Dobrogea. Orașul este înconjurat de numeroase lacuri și rezervații naturale, iar în apropiere se înalță cetatea Enisala, de la finele secolului al XIII-lea, care de-a lungul timpului a fost sub dominație bizantină, genoveză și turcă.

Alma Vii – Valea liniştii

Foto: 123rf

Localitatea aflată în mijlocul naturii în judeţul Sibiu, într-o vale liniştită, are o biserică fortificată, de unde se deschide o privelişte minunată asupra satului autentic şi intim, cu atmosfera lui ca din poveste. Alma Vii nu este atât de cunoscut, de aici izvorăşte şi liniştea care îl caracterizează. Până şi semnalul de telefonie mobilă este aproape inexistent în localitatea care se poate accesa de pe drumul judeţean 141 care leagă Mediaş şi Agnita. După o plimbare pe jos sau cu bicicleta printre casele săseşti, puteți urma cealaltă atracţie a localităţii: gastronomia locală. Cu toate că nu găsim nicio pensiune sau restaurant în localitate, mulţumită Fundaţiei Mihai Eminescu Trust există case de oaspeţi unde putem lua masa în stil autentic săsesc.

Cetatea Devei – Atmosferă medievală

Foto: 123rf

Cetatea Devei îşi surprinde vizitatorii cu atmosfera medievală specifică perioadei în care fortăreaţa era un centru militar, dar și cu panorama uluitoare asupra Munţilor Poiana Ruscă şi luncii Mureşului. Ridicată în 1264 de regele maghiar Béla al IV- lea după marea invazie mongolă pe locul unei cetăţi dacice, cetatea se află pe un deal vulcanic considerat rezervaţie naturală în care se găsesc specii rare de flori, precum şi vipera cu corn. Accesul către cetate se face foarte uşor: se poate urca cu telecabina, sau pornind din parcul oraşului Deva şi urcând cele 113 trepte la capătul cărora se află două alei pline de mister.

Valea Doftanei – Tradiţii vii

Una dintre cele mai importante zone etnografice ale Prahovei, Valea Doftanei păstrează încă spiritul vieţii simple, unde casele ţărăneşti din secolul al XIX-lea, portul popular şi tradiţiile locale sunt încă departe de a fi doar obiecte de muzeu sau mituri populare. Aproape de localitate se află lacul de acumulare Paltinul şi lacul Doftana, iar pădurile din jur pot fi cutreierate şi cu bicicleta. Iar dacă ni se face foame, să degustăm neapărat brânzeturile locului, precum şi felurile preparate din carne de miel. Dacă ne dorim altfel de experienţe culinare, putem face o vizită la restaurantul gourmet al hotelului Atra Doftana, într-o clădire care deţine numeroase premii de arhitectură.

Bușteni – Castelul Cantacuzino

Foto: 123rf

La 10 minute de mers pe jos de centrul orașului Buşteni, Castelul Cantacuzino este unul dintre cele mai fascinante din România. Construit în stil neoromânesc, în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, castelul este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre cascade, fântâni arteziene și o grotă. Ambianța interioară are un stil romantic: vitraliile, marmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente, pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată denotă măiestria meșteșugarilor. În Castelul Cantacuzino poți admira picturi ale membrilor familiei Cantacuzino pe piele de Cordoba, piese de ceramică italiană, mozaicuri românești și tavane sculptate și pictate cu motive florale. În sala de bal a castelului se află și o colecție de heraldică, unică în România. Iar etajul superior găzduiește o minunată galerie de artă, unde poți vedea opere semnate de artiști importanți precum Dali, Picasso, Chagall sau van Gogh.

AMI MÉG ÉRDEKELHET