Túra a híres francia írók és filozófusok egykori otthonában

Ha Franciaországba készülsz nyaralni, ejtsd útba a következő, párizsi vagy ahhoz közeli múzeumok egyikét!

Franciaországban lépten nyomon valami történelmi helyszínbe botlunk, nem beszélve a fontos épületekről, kulturális emlékekről.

Victor Hugo lakhelye, Párizs

Fotó: Profimedia

Victor Hugo párizsi lakhelye ma múzeumként működik. A Place des Vosges téren található, ahol az író a második emeleten élt 1832 és 1848 között – itt írta többek között a Nyomorultakat is. A házat felújították, a lakást korhű bútorokkal rendezték be, és kávézó is nyílt a múzeumban, ami kedvelt romantikus találkozóhely egy gourmet ebédhez.

Cím: Párizs 75004, 6 place des Vosges 6.

Alexandre Dumas, Monte-Cristo palota

Fotó: Profimedia

A Monte-Cristo kastély ma ugyanolyan csábító és különleges, mint amikor Dumas alkotott itt. A Port-Marly dombon fekvő, Szajna parti fenséges épület egyenesen Alexandre Dumas képzeletéből született, aki palotát akart építeni távol a főváros zajától. A 174 éves épület ma is teljes pompájában látható, A három testőr írója 1847-ben vehette birtokba a reneszánsz stílusú kastélyát, amely ma már múzeumként üzemel.

Cím: Le Port-Marly 78560,Chemin du Haut des Ormes

Émile Zola nyaralója, Médan

Fotó: Maison Zola – Dreyfus Múzeum

Émile Zola 1878 és 1902 között élt ebben a gyönyörű villában, ahol a Nanát, az Állat az emberbent és a Germinált írta. A Zola-házban egy darabig a Dreyfus Múzeum üzemelt. Zola Médanban már sikeres íróként alkothatott, a Párizshoz közeli nyaralót már a honoráriumából vásárolta meg.

Cím: Medan 78670, 26. Rue Pasteur

Balzac háza, Párizs

Fotó: Profimedia

Balzac 1840 és 1847 között ebben a lakásban dolgozta át az Emberi színjátékot, és itt írta meg jó pár remekművét. ANapi 16 órán keresztül írt, átírt, újraírt, sokszor egész éjjel alkotott. Rengeteg művét átdolgozta megjelenés után, mert mindig kapkodva készült el az első verzióval, hogy megkaphassa a honoráriumát. Ez a párizsi otthon mindig inspiráló volt számára.

Cím: Párizs75016, 47. rue Raynouard

Rousseau háza, Montmorency

Fotó: Wikimedia

Jean-Jacques Rousseau 1756 áprilisában el akart menekülni Párizsból, és Montmorency-t választotta menedékül, ahol ma múzeum működik. A filozófus-író a házban írta legnagyobb műveit: az Emile, avagy a nevelésrőlt, Az Új Heloise-t, a Társadalmi szerződést. Ezt a történelmi villát bájos kert veszi körül, ma kiállításoknak és kulturális eseményeknek ad otthont.

Cím: Montmorency 95160, 5. rue Jean-Jacques Rousseau

AMI MÉG ÉRDEKELHET