5 látványos világítótorony a nagyvilágból, ahol akár meg is szállhatunk

A világítótornyok évszázadokon keresztül segítették a tengerészeket a tájékozódásban, de ma már inkább történelmi látványosságként szolgálnak.

Fotó: Getty Images

Világszerte 21 600 világítótorony található, melyekből sajnos egyre kevesebb tekinthető meg belülről is. Számos tornyot már nem emberi kéz működtet, mindent gépesítettek, de sokat alakítottak át szállodává, panzióvá, a turisták legnagyobb örömére. Ezekből mutatunk most öt szállást a világ legszebb világítótornyai közelében vagy azok belsejében.

Torre de Hércules (Coruña, Spanyolország)

Fotó: 123rfA 2000 éves Herkules-torony, azaz a Torre de Hércules

A világ legrégebben működő világítótornyát majdnem 2000 évvel ezelőtt építették az ókori rómaiak. A Spanyolország északnyugati partján található emlékmű az UNESCO Világörökség része. A közelében található Blue Ocean Penthouse-ból tökéletes kilátást nyílik a még mindig eredeti funkcióját betöltő 55 méteres (ebből 34,35 méter az eredeti, római épület, míg 21 méter az 1789-ben végzett korszerűsítés során került rá) építményre.

Fanad Head (Letterkenny, Írország)

Fotó: Getty Images

Ezer mérföldes partvonal veszi körül ezt a látványos világítótornyot, ahonnan mindig hallani lehet a hullámok és tengeri madarak megnyugtató hangját. Az írországi Donegal megyében található Fanad világítótorony három bájos lakása (régebben a toronyőrök otthonául szolgáltak) egész évben várja a turistákat. A 2015-ben helyreállított helyiségek hagyományos jellegük mellett tökéletes kényelmet kínálnak. A világítótorony szállásai önellátóak, tökéletesen felszerelt konyhával, és minden egyes vendég profi, ám ingyenes idegenvezetést kaphat a világítótoronyban. Wifi nincs az épületben, éppen ezért tökéletes helyszínt nyújt egy jól megérdemelt digitális detoxra.

Galle Fort (Galle, Srí Lanka)

Fotó: Getty Images

Bár az eredeti tornyot 1848-ban építették a britek, a jelenlegi világítótorony 1940-ben készült el, miután egy tűz elpusztította az eredeti konstrukciót. 1988-ban az építményt többi részével együtt az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. A Villa Aurora nevű ház a világítótoronnyal szemben helyezkedik el, és nem mindennapi kilátást kínál Srí Lanka legrégebbi fároszára és az Indiai-óceánra.

Chania (Kréta, Görögország)

Fotó: Getty Images

A világon az egyik legrégebbi és legszebb világítótorony munkálatait 1595-ben a velenceiek kezdték, és kisebb-nagyobb megszakításokkal hat éven át tartott. Az épület a második világháború alatt súlyos károkat szenvedett, ám csak 2006-ban esett át egy teljes felújításon. Ma már azonban tökéletes történelmi emlék, belülről sajnos nem látogatható, azonban így is nagy élmény mellette egy vízparti séta. Akit megigézett a környék és hosszabb távra maradna, annak ajánlott az Ambassador's Residence Boutique Hotelben megszállnia, amely a város régi kikötője mellett található egy felújított, 1890-es évekbeli villában.

Diamond Head Lighthouse (Honolulu, Hawaii)

Fotó: Getty Images

Az eredetileg 1899-ben épült torony a Csendes-óceán egyik legismertebb világítótornya. A közelében található Lotus Honolulu at Diamond Head-ben szállás is foglalható – a kilátás természetesen innen is pazar, és csak pár lépésre van tőle a híres Kaimana strand, ahol semmi más dolgod nincs, mint hallgatni a hullámokat, élvezni a hűs habokat és megízlelni a legfinomabb koktélokat. Mit gondolsz, menni fog?


AMI MÉG ÉRDEKELHET