5 valóban hideg hely a világ minden tájáról

Vannak olyan helyek a világon, ahol a -35 °C kifejezetten nyári időnek felel meg.

Az extrém időjárású helyeknek csak egy része lakott terület, a többi olyan mikroorganizmusok és néha emlősök élőhelye, amelyek kifejezetten a szélsőséges hideghez alkalmazkodtak.

Dome Fuji – Antarktisz

Fotó: Dr. Takao Kameda

A világ leghidegebb pontja az Antarktiszon van, ahol a legalacsonyabb hőmérsékletet 2010-ben mérték: –93 °C fok volt. Az antarktiszi hósivatagban nem sok minden él meg a talaj viszont kifejezetten alkalmas arra, hogy a paleontológusok kutatásokat folytassanak rajta. Japán1995-ben hozta létre a Dome Fuji kutatóközpontot, ahol a föld paleoklimatikus alakulását tanulmányozzák. A központban nyáron is maximum –30°C-ot lehet mérni...

Denali, Alaszka

Fotó: Shutterstock

Nem meglepő, hogy a Déli-sark után az egyik leghidegebb hőmérsékletet Észak-Amerika legmagasabb pontján mérték. A hegymászók által kedvelt hegycsúcs 6178 méterrel magasodik a tengerszint fölé. A világ legmagasabb pontjánál ugyan 2671 méterrel alacsonyabb, de a földrajzi adottságainak köszönhetően a Denali mégis sokkal hidegebb, mint a Mount Everest. A valaha mért leghidegebb hőmérséklet –73,8 Celsius fok volt, míg ehhez képest a Csomolungmán egészen meleg –42 Celsius-fokot mértek.

Verhojanszki, Oroszország

Fotó: Shutterstock

Az Északi sarkkör közelében található szibériai település nemcsak azért híres, mert itt –69 Celsius-fokot mértek, hanem azért is, mert itt élik meg az emberek az egyik legnagyobb hőmérséklet-ingadozást egy éven belül. A téli kemény mínuszok ellenére a nyári hónapok során +30 Celsius-fokos hőmérsékletet mérnek. A kora-újkorban, amikor a falut és az erődítményt alapították, védelmi célt szolgált arra az esetre, ha bármelyik ellenséges csapat ilyen hidegbe merészkedne.

North Ice Kutatóközpont, Grönland

Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy Grönland a világ legnagyobb szigete mindössze 56 000 lakosa van, akik főleg a partok mentén lévő városokban élnek. A sziget többi része biztos teret enged a geológiai, geofizikai, szeizmológiai és fiziológiai vizsgálatok elvégzéséhez, amit a brit North Ice Kutatóközpont is végez. A helyszínen egyszer –66 Celsius-fokot mértek.

Snag, Kanada

Fotó: Shutterstock

A Yukon-völgyben helyet foglaló pici falu lakói számára nem olyan nagy dolog, hogy megfagy a lehelletük. A város melletti Fehér folyót szinte mindig összefüggő jégtakaró borítja, ami csodálatos látványt nyújt a mögötte magasodó havas hegyekkel együtt. Az extrém körülmények ellenére néhány turista számára vonzó településen eddig a leghidegebb hőmérséklet -62 Celsius-fok volt. Mondanunk sem kell, hogy ennél csak melegebb üdülőhelyek vannak a Földön.

AMI MÉG ÉRDEKELHET